Njerëzit e martuar kanë deri në një të pestën më pak gjasa të pësojnë vdekje të hershme sesa ata që nuk janë në martesë, sugjeron një studim i madh.

Studiuesit shikuan të dhënat mjekësore të gjysmë milioni njerëzve në të pesëdhjetat e tyre në Azi gjatë 15 viteve. Ata zbuluan se të qenit i martuar lidhej me një rrezik të përgjithshëm 15 për qind më të ulët të vdekjes nga të gjitha shkaqet në krahasim me beqarët ose të pamartuarit.

Dhe ata që lidhën nyjë kishin gjithashtu një rrezik 20 për qind më të ulët për të vdekur nga aksidentet, lëndimet dhe sëmundjet e zemrës. Meshkujt përfituan më shumë nga të qenit të martuar, duke parë rëniet më të mëdha në shkallën e vdekshmërisë.

Reklama
Reklama

Hulumtimet e mëparshme kanë treguar gjithashtu se burrat kanë më pak gjasa të marrin rreziqe, të përfshihen në aksidente ose të konsumojnë alkool dhe drogë kur janë të martuar. Studimi i ri tha se ‘efekti mbrojtës’ i martesës mund të jetë gjithashtu për shkak të partnerëve që inkurajojnë bashkëshortin e tyre të kërkojë ndihmë mjekësore dhe t’i përmbahet trajtimit.

Meshkujt që shikojnë filma pornografikë, janë më pak të kënaqur me lidhjet e tyre Meshkujt që shikojnë filma pornografikë, janë më pak të kënaqur me lidhjet e tyre

Rrethanat më të mira financiare dhe një mënyrë jetese më e shëndetshme vijnë me martesën, vërejnë studiuesit. Në Mbretërinë e Bashkuar, shifrat zyrtare tregojnë se shkalla e vdekjeve midis burrave dhe grave beqare është deri në dy herë më e lartë në krahasim me homologët e tyre të martuar.

Reklama

Studimi i fundit, nga studiues nga Qendra Kombëtare e Kancerit të Japonisë, tha se studimet e mëparshme janë fokusuar kryesisht në popullatat perëndimore. Ata thanë se martesat në Azinë Lindore kanë ‘tipare të dallueshme’, duke përfshirë të qenit më shumë gjasa për të jetuar me një familje të zgjeruar.

Reklama
Ky truk i thjeshtë mund ta mashtrojë trurin tuaj në lumturi dhe ju mund ta bëni atë menjëherë Ky truk i thjeshtë mund ta mashtrojë trurin tuaj në lumturi dhe ju mund ta bëni atë menjëherë

Ekipi ekzaminoi të dhënat për 623,140 njerëz, të cilët ishin mesatarisht 54 vjeç, nga Konsorciumi i Kohortës së Azisë – një biobankë me të dhëna shëndetësore për 1 milion njerëz në kontinent, si dhe statusin e tyre martesor. Shumica dërrmuese (86.4 për qind) ishin të martuar.

Të pamartuar përkufizoheshin si njerëz që ishin beqarë, të ndarë por ende të pa martuar, të divorcuar ose të ve. Një total prej 123,264 vdekjesh u regjistruan gjatë studimit 15-vjeçar.

Reklama
Zakonet e gjumit mund të tregojnë shumë për marrëdhënien tuaj Zakonet e gjumit mund të tregojnë shumë për marrëdhënien tuaj

Shumica janë shkaktuar nga kanceri (41,362), sëmundjet cerebrovaskulare (14,563) dhe sëmundjet e frymëmarrjes (13,583).

Rezultatet, të publikuara në revistën JAMA Network Open, treguan se njerëzit që nuk ishin të martuar kishin 12 për qind më shumë gjasa të vdisnin nga sëmundje cerebrovaskulare – që përfshin goditjet në tru dhe aneurizmat – sesa të pamartuarit.

Reklama
Çdo burrë irritohet kur partnerja ia thotë këto gjëra Çdo burrë irritohet kur partnerja ia thotë këto gjëra

Shkalla e vdekshmërisë për sëmundjet koronare të zemrës ishte një e pesta (20 për qind) më e madhe. Të pamartuarit kishin 17 për qind më shumë gjasa të vdisnin nga sëmundjet e sistemit të qarkullimit të gjakut, si sulmet në zemër, sëmundjet e zemrës dhe dështimi i zemrës.

Reklama

Dhe ata përballeshin me një rrezik 19 për qind më të lartë për të vdekur nga shkaqe të jashtme vdekjeje, të tilla si një aksident ose lëndim. U gjet gjithashtu një rrezik 14 për qind i rritur për sëmundjet e frymëmarrjes, duke përfshirë sëmundjet e mushkërive dhe astmën, si dhe një rrezik gjashtë për qind më të lartë të vdekjes nga kanceri.

Edhe njerëzit me sëmundje themelore, si kanceri, diabeti dhe presioni i lartë i gjakut, kishin më shumë gjasa të jetonin më gjatë nëse ishin të martuar. Studiuesit thanë se megjithëse studimi i tyre gjeti një korrelacion, ai nuk provon shkakësinë. /Telegrafi/

Reklama
Reklama