LAJMI I FUNDIT:

BSPK e shqetësuar me zhvillimet në MPJD, paralajmëron veprime nëse nuk kthehen diplomatët në punë

BSPK e shqetësuar me zhvillimet në MPJD, paralajmëron veprime nëse nuk kthehen diplomatët në punë
Protesta para MPJD-së

Bashkimi i Sindikatave të Pavarura të Kosovës (BSPK), ka përkrahur protestën e sotme të Shoqatës Sindikale të Anëtarëve të Shërbimit të Jashtëm (SHSASHJ), para objektit të Ministrisë së Punëve të Jashtme dhe Diasporës (MPJD), lidhur me zhvillimet e fundit në këtë dikaster.

Përfaqësuesi i BSPK-së, Ali Gashi, në një deklarim për media tha se janë të shokuar për veprimet dhe diskursin e MPJD-së ndaj diplomatëve.

Ai i bëri thirrje kryediplomates, Donika Gërvalla, që t’i kthejnë në punë diplomatët dhe të respektojë ligjin.

“Ne si BSPK kemi qenë të shokuar për veprimet dhe diskursin e ndjekur nga MPJD-ja për diplomatët. Kosova ka investuar shumë në kapacitetet humane në aspektin e diplomacisë dhe të funksionimit sa më të mirë të diplomacisë në shtetet e tjera. Tendenca që të mohohet e drejta dhe të devalvohet një kuadër i tillë për BSPK-në është i padrejt”.

Reklama

“Ne si BSPK i kërkojmë ministrisë që t’i respektojë këta diplomatë dhe ta respektojë ligjin. I bëjmë apel që ta anulojë atë vendim dhe ta kthejnë z. Malokun në detyrën që ka qenë”, u shpreh Gashi para gazetarëve.

Kësaj thirrje iu bashkua edhe Ali Sefaj nga Këshilli Grevist, i cili tha se kështu po dëmtohet imazhi i Republikës së Kosovës.

Ai paralajmëroi se nëse diplomatët nuk kthehen në punë, do t’i ndjekin të gjitha rrugët ligjore, “në mënyrë që ta kthejmë ligjshmërinë”.

“Na vjen keq që krejt këtë investim që e ka bërë Kosova, të trajtohet në këtë format sepse këto janë taksat tona, ky është imazhi i Republikës së Kosovës. Konform legjislacionit në fuqi, kërkojmë që të revokohen vendimet dhe njerëzit të kthehen në pozitat që kanë qenë”.

Reklama

“Në rast se ndonjëri nuk i kryen detyrat e veta, atëherë legjislacioni në fuqi parasheh edhe mundësi të tjera. Por, t’u ndërpritet marrëdhënia e punës nuk është në përputhje me ligjin”, deklaroi Sefaj.

Në protestën e SHSASHJ-së u bënë 14 kërkesa:

1. Që menjëherë të kthehet rendi Kushtetues dhe ligjshmëria e përligjur në Shërbimin e Jashtëm;

2. Të ndërpritet sulmi kundër aktivitetit sindikal, gjegjësisht kryetarit te Shoqatës, Agron Maloku, dhe kthimi i tij ne MPJD;

3. Të shfuqizohet menjëherë nga Qeveria e Republikës së Kosovës Rregullorja 1/2022 mbi Riorganizimin dhe Sistematizimin ne MPJD. Fillimisht të bëhen ndryshimet ligjore pastaj të funksionalizohen aktet nënligjore.

4. Të vendosen në pozita udheheqëse të Sekretarit dhe të tjerët sipas ligjit dhe hierarkisë së administratës.(Të largohen menjëherë nga detyrat diletantët dhe Klika menaxhuese e vendosur me vendime të jashtligjshme: Behar Isma me koeficientin 9 e që ushtorn detyrën e zv. SP me diktate dhe arbitraritet të paligjshëm; Vigan Berisha bashkëpjesmarrës në paligjshmëri; Ragip Zejnullhu…. dhe të ndërmerren masat disciplinore dhe mjete juridiko-gjyqësore për shkeljet e vazhdueshme ligjore që janë duke i bërë;)

Reklama

5. Të nderpritet hakmarrja ndaj sindikates dhe kryetarit te saj menjehere ne pajtim me ligjin per organizimin sindikal.

6. Të shfuqizohen të gjitha vendimet arbitrare që kanë shkaktuar largimin e kolegëve nga puna dhe të mos merren vendime për largimin nga puna pa vendim të gjykatëes.

7. Të aplikohet sistemimi adekuat i kolegëve me përvojë dhe me grada diplomatike;

8. Të ndërpritet përndjekja dhe segregacioni i diplomatëve dhe zyrtëve me përvojë të gjatë diplomatike, mbi baza administrative, gjinore dhe etnike, e që e tërë kjo prapavij të diferencimit adminostrativo-politik;

9. Te nderpriten konkurset e shpallura ne menyre kunder ligjore (i jashtem dhe levizje paralele).

10. Të ndërpritet përndjekja dhe diskriminimi i diplomatëve nëpër komisione të kurdisura;

11. Të ketë trajtim meritorë sipas praktikave të mira ndërkombëtare të zyrtarëve diplomatik në MPJD në Ligjin për Pagat;

Reklama

12. Të përmirësohen kushtet e punës në hapësirat e MPJD-së dhe te drejtat tjera te zyrtareve dhe diplomateve ne MPJD.

13. Gradimet selektive, privilegjuese dhe diskriminuese

14. Nxjerrja e aktemerimeve ne menyre selektive dhe mohimi per nje pjese te nëpunësve civil

/Telegrafi/

Në trend Lajme

Më shumë
LIVE: Marshi në mbështetje të luftës së drejt të UÇK-së, nis grumbullimi i qytetarëve

LIVE: Marshi në mbështetje të luftës së drejt të UÇK-së, nis grumbullimi i qytetarëve

Lajme
Zyrtarët serbë “kërcënojnë” me rezistencë, reagon Presidenca: Ata do të jenë përgjegjës për çdo përshkallëzim situate

Zyrtarët serbë “kërcënojnë” me rezistencë, reagon Presidenca: Ata do të jenë përgjegjës për çdo përshkallëzim situate

Lajme
Zgjedhjet në veri, Jabllanoviq: Lista Serbe do të bëjë gjithçka për të frikësuar serbët – të rinis bashkëpunimi me institucionet qendrore në Prishtinë

Zgjedhjet në veri, Jabllanoviq: Lista Serbe do të bëjë gjithçka për të frikësuar serbët – të rinis bashkëpunimi me institucionet qendrore në Prishtinë

Donjeta Zeqiraj
Hakohet faqja zyrtare e ish-presidentit Hashim Thaçi në Facebook

Hakohet faqja zyrtare e ish-presidentit Hashim Thaçi në Facebook

Lajme
Sulmohen me shok-bombë zyrtarët policorë në veri të Mitrovicës

Sulmohen me shok-bombë zyrtarët policorë në veri të Mitrovicës

Lajme
Specialja njofton se nesër nis gjykimi ndaj Hashim Thaçit dhe të akuzuarve të tjerë

Specialja njofton se nesër nis gjykimi ndaj Hashim Thaçit dhe të akuzuarve të tjerë

Lajme
Kalo në kategori