Banka Qendrore Europiane (BQE) po përpiqet të mbajë normat e interesit të ulëta pas stimulit monetar ndaj ekonomisë. Kështu u shpreh politikë bërësi i BQE-së Villeroy de Galhau gjatë ditës së sotme. “Ne mbetemi të angazhuar për të mbajtur normat e interesit shumë të ulëta, gjë që është e mirë për ekonominë“, tha Villeroy për televizionin France 2 nga Forumi Ekonomik Botëror në Davos, Zvicër.

“Progresivisht po tërheqim stimulin monetar … por është shumë progresive dhe varet nga përmirësimi i ekonomisë. Do të marrim kohën që duhet “ -tha Villeroy, i cili është gjithashtu guvernator i Bankës së Francës dhe gjerësisht i parë si një kandidat kryesor për të marrë përsipër postin e Draghi kur mandati i tij të përfundojë në nëntor. BQE përfundoi blerjen e aseteve të periudhës së krizës prej 2.6 trilionë euro ($ 3 trilion) dhe tha se do të mbante normat e ulëta ‘përmes’ verës, duke sinjalizuar një rritje të normës në fund të vitit.

Por tregjet kanë hequr dorë nga një lëvizje e tillë, duke rritur çmimet vetëm në mesin e 2020, pasi ekonomia e eurozonës po vuan ngadalësimin e saj më të madh në më shumë se gjysmë dekade, pa rimëkëmbje në sytë e saj. “Ngadalësimi na ka befasuar. Ne duhet të jemi shumë të kujdesshëm për të monitoruar të dhënat”, tha Benoit Coeure, anëtar i bordit të BQE-së.

Ekonomistët tani presin gjerësisht që BQE të shtyjë kohën e rritjes së normës së parë duke përshtatur orientimin e saj të normës së interesit ndoshta pas marsit. Gjithashtu shihet që bankat të kenë më shumë hua afatgjata për të rritur besimin në sektorin financiar.

“Ne mund të konsiderojmë sigurimin e likuiditetit dhe kredisë për bankat, është pjesë e planit tonë”, tha Villeroy më vonë në një intervistë me Bloomberg TV. /Telegrafi/