Presidenti Joe Biden do të tërheqë të gjitha trupat amerikane nga Afganistani përpara 20 vjetorit të sulmeve të 11 shtatorit, duke i dhënë fund luftës më të gjatë të Amerikës, pavarësisht frikës në rritje për një fitore të Talibanëve, thanë zyrtarët të martën.

Sipas mediave të huaja, përcjell Telegrafi, tërheqja shtyhet vetëm me rreth disa muaj nga një marrëveshje me Talibanët nga ish presidenti Donald Trump për të tërhequr trupat, në mes të një konsensusi në rritje në Uashington se mund të arrihet edhe shumë pak.

Vendimi vjen ndërsa Turqia njoftoi një konferencë ndërkombëtare të paqes për Afganistanin me shpresën për të arritur një marrëveshje që i sjell stabilitet një kombi të goditur nga gati 40 vjet luftë.

Por Talibanët, të sapo inkurajuar, thanë se do të bojkotonin konferencën.

Biden, i cili do të bëjë një njoftim të mërkurën, kishte menduar më parë rreth mbajtjes së një force të mbetur për të goditur Al-Kaidën ose një kërcënimi ekstremist të Shtetit Islamik ose duke e bërë tërheqjen të kushtëzuar nga përparimi në terren ose në bisedimet e paqes me lëvizje të ngadaltë.

Në fund, ai vendosi të mos bënte asnjërën dhe do të urdhërojë një tërheqje të plotë përveç personelit të kufizuar të SHBA-së për të ruajtur “instalimet” e SHBA-së përfshirë ambasadën në Kabul, tha një zyrtar i lartë.

“Presidenti ka gjykuar se një qasje e bazuar në kushte, e cila ka qenë qasja e dy dekadave të fundit, është një recetë për të qëndruar në Afganistan përgjithmonë”, u ka thënë zyrtari gazetarëve në kushte anonimiteti.

Sipas marrëveshjes së administratës Trump në shkurt të vitit 2020 me Talibanët, të gjitha trupat amerikane do të largoheshin deri në maj të vitit 2021 në këmbim të premtimit të kryengritësve për të mos mbështetur Al-Kaidën dhe ekstremistët e tjerë të huaj – arsyeja origjinale e pushtimit të vitit 2001. /Telegrafi/