Sa më shumë plakeni, aq më pak mund të duhet të shqetësoheni për shtimin e peshës!

Kjo është kërkesa nga studiuesit të cilët kohët e fundit zbuluan se të keni disa kile të tepërta ndërsa plakeni në të vërtetë mund të na ndihmojë të jetojmë më gjatë.

Një studim nga Universiteti Shtetëror i Ohajos (OSU) botuar në Annals of Epidemiology shikoi korrelacionin midis indeksit të masës tuaj trupore (BMI) dhe vdekshmërisë. Sipas gjetjeve, njerëzit që kishin një BMI të shëndetshëm në vitet e tyre të rinisë, por gradualisht u bënë mbipeshë në vitet e tyre të mëvonshme kishin më shumë gjasa të jetonin më gjatë.

Studiuesit në OSU e kuptuan këtë duke tërhequr të dhëna nga një studim i kryer midis 1948 dhe 2014. Ky studim i gjatë 66-vjeçar ndoqi jetën e 4,576 të rriturve nga 1948 deri në 2011 dhe 3,753 pasardhësve të tyre nga 1971 në 2014.

Në grupin origjinal të të rriturve, pjesëmarrësit që jetuan më gjatë kishin tendencën të ishin ata që kishin një peshë normale në 31 vjeç, pastaj ngadalë kaluan në një status mbipeshë në moshën e tyre të mesme ose vitet e mëvonshme.

Në fakt, këta pjesëmarrës kishin nivele më të ulëta të vdekshmërisë sesa ata që mbanin një peshë normale gjatë gjithë moshës së tyre të mesme dhe pleqërisë. Grupi i të rriturve me një BMI konstante në një interval normal kishte shkallën e dytë më të ulët të vdekshmërisë. Grupi me shkallën e tretë më të ulët të vdekshmërisë përbëhej nga të rritur që mbanin një status të qëndrueshëm, mbipeshë gjatë gjithë jetës së tyre.

Grupet me shkallë të lartë të vdekshmërisë përfshinin të rriturit që kishin BMI nën normale, të rriturit që ishin mbipeshë në të 30-tat e tyre dhe humbën peshë ndërsa plakeshin, dhe të rriturit që ishin të plotë dhe vazhdonin të shtonin peshë. /Telegrafi/