Shkaqet e kancerit kanë mbetur të pakapshme, duke e bërë të vështirë zhvillimin e një kure.

Megjithëse përhapja e trajtimeve si kimioterapia dhe radioterapia ka përmirësuar ndjeshëm normat e mbijetesës, parandalimi mbetet alternativa më e mirë.

Aronia, falë aktivitetit të lartë antioksidues, mund të zvogëlojë rritjen e kancerit në një hark kohor të shkurtër prej 24 orësh.

Fruti – i njohur gjithashtu si kokrra e aronisë – është i njohur për shijen e tij të hidhur.

Dhimbja 'e paqartë' që mund të sinjalizojë kancerin e zorrëve Dhimbja 'e paqartë' që mund të sinjalizojë kancerin e zorrëve

Por në dekadat e fundit, ajo ka tërhequr vëmendjen e ekspertëve mjekësorë për agjentët e saj të fuqishëm antikancerogjen dhe fitokimikatet.

Një raport në revistën Nutrition and Cancer thotë: “Fitokimikatet që janë veçanërisht të bollshme te aronia përfshijnë antocianin dhe acidet fenolike”.

Mungesa e vitaminës D rrit rrezikun e kancerit dhe sëmundjeve të zemrës Mungesa e vitaminës D rrit rrezikun e kancerit dhe sëmundjeve të zemrës
Reklama

Anthocyanina, pigmenti që njihet se i jep aronisë ngjyrën e saj dalluese të kuqe të thellë dhe vjollcë, mund të sigurojë mbrojtje kundër sëmundjeve të tilla si kanceri.

Reklama

Në fakt, aronia është një nga burimet më të pasura të antioksidantëve bimor, së bashku me boronicat dhe brokolin.

Antioksidantët janë të rëndësishëm sepse pastrojnë radikalet e lira nga qelizat e trupit dhe parandalojnë dëmtimin e shkaktuar nga oksidimi, i cili është një pararendës për shumë lloje sëmundjesh.

Në një studim me epruvetë, botuar në revistën Nutrition and Cancer, studiuesit zbuluan se anthocyanina (antioksidantët) në fruta ishin veçanërisht efektive në reduktimin e rrezikut të kancerit të zorrës së trashë.

Shenja 'e papritur' e kancerit që mund ta vini re kur zgjoheni në mëngjes Shenja 'e papritur' e kancerit që mund ta vini re kur zgjoheni në mëngjes
Reklama

Studimi zbuloi se 50 miligram ekstrakt aronia reduktonte rritjen e qelizave të kancerit të zorrës së trashë me 60 për qind pas 24 orësh.

Efektet e shtypjes së kancerit u varën nga aktiviteti i fuqishëm antioksidant, i cili është dëshmuar i dobishëm në parandalimin e disa llojeve të kancerit.

Reklama

Në fakt, ekstraktet nga manaferrat u treguan gjithashtu se reduktojnë stresin oksidativ të lidhur me kancerin e gjirit në një studim të vitit 2009.

Hulumtimi, i botuar në revistën Planta Medica, tregoi se një ekstrakt i aronisë mund të zvogëlojë numrin e radikalëve të lirë të superoksidit në mostrat e gjakut të marra nga pacientët me kancer gjiri.

Kanceri i gjirit – sëmundje nga e cila duhet të kenë kujdes edhe meshkujt Kanceri i gjirit – sëmundje nga e cila duhet të kenë kujdes edhe meshkujt
Reklama

Ndërsa një numër i madh studimesh kanë nxjerrë në pah aftësinë e anthocyanines për të frenuar kanceret e traktit gastrointestinal, ka prova që aplikimi i antioksidantëve në mënyrë topike mund të pengojë gjithashtu kancerin e lëkurës.

Sidoqoftë, nëse aronia ofron ndonjë mbrojtje kundër kancerit të lëkurës kur aplikohet në mënyrë topike, mbetet për t’u parë.

Provat aktuale mbi lidhjen midis aronisë dhe kancerit mund të jenë të kufizuara, por ato nxjerrin në pah vlerën e hulumtimit të lidhjes në më shumë thellësi.

Reklama

Për më tepër, prova aktuale se aronia mund të zvogëlojë rrezikun e kancerit të zorrës së trashë nuk do të thotë që të gjitha kanceret mund të parandalohen. /Telegrafi/