Apple Inc është në bisedime në fazën e hershme me CATL dhe BYD të Kinës, në lidhje me furnizimin me bateri për automjetin e saj të planifikuar, thanë katër persona me njohuri të çështjes.

Sipas Reuters, përcjell Telegrafi, diskutimet janë subjekt i ndryshimit dhe nuk është e qartë nëse marrëveshjet me CATL ose BYD do të arrihen, thanë njerëzit që nuk pranuan të përmenden pasi diskutimet janë private.

Apple ka bërë që objektet e prodhimit të ndërtesave në Shtetet e Bashkuara të jenë një kusht për furnizuesit e mundshëm të baterive, thanë dy prej burimeve.

CATL, e cila furnizon prodhuesit kryesorë të makinave, duke përfshirë Tesla Inc (TSLA.O), heziton të ndërtojë një fabrikë amerikane për shkak të tensioneve politike midis Uashingtonit dhe Pekinit si dhe shqetësimeve të kostos, thanë të dy njerëzit.

Nuk ishte menjëherë e qartë nëse Apple po fliste edhe me prodhuesit e tjerë të baterive.

Apple, e cila ende nuk ka bërë një njoftim publik në lidhje me planet e saj të makinave, nuk pranoi të komentojë.

CATL, prodhuesi më i madh i baterive automobilistike në botë dhe BYD, nr. 4 në botë, gjithashtu nuk pranuan të komentojnë.

Firma amerikane është në favor të përdorimit të baterive të fosfatit të hekurit që janë më të lira për t’u prodhuar, sepse ata përdorin hekur në vend të nikelit dhe kobaltit që janë më të shtrenjtë, thanë të katër njerëzit.

Diskutimet vijnë në një kohë kur qeveria amerikane po kërkon të stimulojë më shumë prodhim të makinave elektrike.

Plani i propozuar i presidentit amerikan Joe Biden me infrastrukturë prej 1.7 trilion dollarësh përfshin një buxhet prej 174 miliardë dollarë për të rritur tregun e brendshëm me makina elektrike. /Telegrafi/