LAJMI I FUNDIT:

Aplikimet estetike janë më të sigurta në duar me përvojë

Aplikimet estetike janë më të sigurta në duar me përvojë

Pamja e jashtme është një faktor i rëndësishëm që ndikon në karrierën dhe në të ardhmen e një personi për shkak të përceptimit pozitiv në shikimin e parë. Sigurisht që është e pamundur të jesh perfekt, por është më e lehtë të arrish zgjidhjen e problemeve estetike që mendoni se ju keni. Është e mundur të arrish rezultate pothuajse perfekte, veçanërisht falë teknikave të zhvilluara dhe shërbimeve shëndetësore superiore të ofruara.

Bülent SAÇAK, profesor i Kirurgjisë Estetike, Plastike dhe Rikonstruktive pranë Spitalit Acıbadem Ataşehir, ka 20 vjet që punon në fushën e kirurgjisë rikonstruktive dhe estetike. Krahas operacionit të gjirit, që është ndër procedurat kirurgjikale estetike më të shpeshta, ai kryen edhe ndërhyrje për rinimin e fytyrës, rinoplastikë dhe konturimin e trupit. Ndër procedurat estetike që ka aplikuar, Prof. SAÇAK, na jep informacione për kirurgjinë e gjirit, rinoplastikën dhe liposuksionin.

Profesor Doktor, Bülent SAÇAK

Kirurgjitë e gjirit: zmadhim, ngritje, zvogëlim

Kirurgjia e gjirit është një term i përgjithshëm që mbulon të gjitha operacionet e gjirit për qëllime “RIKONSTRUKTIVE” ose “ESTETIKE”.

Kirurgjia e rindërtimit, që nënkupton rindërtimin e indit të gjirit, mund të kryhet sapo të hiqet indi i gjirit gjatë operacionit të kancerit të gjirit ose më pas, nëse nevojitet.

Kirurgjia estetike e gjirit synon të përmirësojë formën dhe trajtën e përgjithshme të gjirit dhe mund të kryhet te çdo paciente e moshës 18 vjeç e lart, kur kërkohet.

Kirurgjia estetike e gjirit përbëhet nga procedura të ndryshme. Njëra prej tyre është mamoplastika e zmadhimit të gjirit, në të cilën rritet vëllimi i përgjithshëm i gjirit duke përdorur kryesisht proteza silikoni ose graftet dhjamore.

Ngritja e gjirit ose mastopexy është një operacion për të korrigjuar rënien e gjirit dhe për të përmirësuar formën e gjirit pa ndonjë ndryshim gjithëpërfshirës në vëllimin e tij.

Kirurgjia e zvogëlimit të gjirit është procesi i zvogëlimit të volumit të gjirit sipas kërkesës së pacientes, për të reduktuar ankesat e rëndësishme si dhimbjet e qafës dhe problemet e lëkurës. Gjatë këtij procesi rregullohet edhe pozicioni i thithës së gjirit. Çdo grua mbi 18 vjeç e cila nuk ka sëmundje shoqëruese mund të aplikojë për një konsultë në lidhje me vëllimin ose formën e gjirit.

Në përgjithësi, operacionet e gjirit janë procedura të thjeshta dhe pa dhimbje. Në shumicën e rasteve qëndrimi në spital nuk e kalon një natë. Shumica e pacienteve dalin në ditën e parë pas operacionit.

Kujdesi i hershëm pas operacionit vazhdon për 7-10 ditë. Pacientet që vijnë nga jashtë mund të kthehen të sigurta në shtëpi pas 10-14 ditësh. Pacientet që kanë kryer operacionin e gjirit mund të kthehen në jetën e tyre funksionale pas tre javësh. Pas gjashtë javësh, ato mund të fillojnë sporte të lehta si pilates dhe ngritje peshash.

Rreziqet e përgjithshme të anestezisë së përgjithshme dhe vetë kirurgjisë vlejnë për të gjitha llojet e operacioneve të gjirit. Këto diskutohen në mënyrë shumë të detajuar gjatë konsultimit që bëhet para operacionit.

Puna gjithëpërfshirëse para-kirurgjikale me ekipin e anestezisë dhe operacioni i përpiktë janë shtylla kurrizore e praktikës së kirurgjisë së gjirit.

Rinoplastika: rimodelimi i hundës

Rinoplastika është një procedurë kirurgjikale që kryhet për të riformuar trajtën ekzistuese të hundës në harmoni me fytyrën dhe gjithashtu, nëse është e nevojshme, për të eliminuar problemet e rrugëve të frymëmarrjes.

Rinoplastika mund të kryhet te të gjithë pacientët që janë mbi 18 vjeç dhe nuk kanë ndonjë sëmundje shoqëruese. Kushtet si forcimi i strukturës së kërcit dhe ulja e kënaqësisë së pacientit pas rinoplastikës e bëjnë këtë operacion të vështirë në moshat e mëdha. Përgjithësisht mosha e preferuar për rinoplastikë është mosha mbi 18 vjeç dhe nën 30 vjeç.

Qëndrimi në spital pas rinoplastikës është kryesisht i kufizuar në një natë dhe një ditë. Pacientët dalin pas veshjes së hundës dhe duhet rreth një javë që të hiqet veshja. Kontrolli i parë pas operacionit bëhet në ditën e 7-të.

Nëse pacienti nuk ka ndonjë problem, ai mund të kthehet në punë pas 10 deri në 14 ditësh.

Rinoplastika në përgjithësi konsiderohet një procedurë e sigurt. Megjithatë, është një operacion i ndjeshëm dhe ndërlikimi më i shpeshtë në periudhën e hershme pas operacionit është dhimbja. Të dhënat e literaturës për periudhën e ndjekjes së mëvonshme tregojnë se 10-15% e pacientëve kërkojnë një rindërhyrje. Të gjithë pacientëve që do të bëjnë rinoplastikë duhet t’u thuhet se mund të kenë nevojë për rindërhyrje në disa raste, por jo gjithmonë.

Liposuksioni: konturimi i trupit

Liposuksioni është një procedurë për konturimin e trupit, jo për humbje peshe. Ai kryhet për të hequr dhjamin që ndodhet nën lëkurë dhe për t’i dhënë trupit një formë më të mirë duke përdorur pajisje speciale dhe kanjula. Liposuksioni kryhet vetëm ose shpesh i kombinuar me procedura të tjera si abdominoplastika. Ky aplikim konsiderohet një procedurë kirurgjikale; ndaj para dhe gjatë operacionit merren të gjitha masat paraprake të ngjashme me operacionet e tjera.

Çdo pacient i moshës 18 vjeç e lart, i cili nuk ka ndonjë sëmundje shoqëruese, mund të bëjë liposuksion për të riformuar ose rivlerësuar dhjamin e tepërt në trupin e tij.

Nëse pacienti është mirë dhe nuk ka dhimbje të forta pas liposuksionit, ai mund të dalë nga spitali ditën e parë ose ditën pas operacionit.

Pas operacionit, pacientët mbajnë veshje speciale të cilat ushtrojnë presion për të reduktuar ënjtjen dhe edemën në zonat ku kryhet liposuksioni. Këto veshje mbahen deri në tre javë dhe pacientët janë të lirë të kthehen në jetën e tyre normale pa asnjë problem.

Liposuksioni synon vetëm heqjen e dhjamit dhe vetëm nën lëkurë dhe mbi muskuj, kështu që ndërlikimi më i zakonshëm janë disa mavijosje dhe dhimbje. Në shumë pak raste, një sasi e vogël lëngu e quajtur seroma mund të mblidhet pikërisht nën lëkurë. Këto janë rreziqet kryesore në periudhën e hershme.

Në periudhën e vonë, disa pacientë mund të mos jenë të kënaqur me rezultatin. Kjo ndodh më së shumti për shkak të keqkuptimit dhe komunikimit të gabuar midis kirurgut dhe pacientit.

Për një proces të suksesshëm të kirurgjisë estetike

Në kirurgjinë estetike, siguria e pacientit është po aq e rëndësishme sa edhe rezultati përfundimtar i pacientit.

Për një proces të suksesshëm të kirurgjisë plastike, kontaktoni kirurgun tuaj, pyesni për çdo detaj, theksoni ankesat dhe pritshmërinë tuaj.

Më e rëndësishmja, kryeni operacionin tuaj në një institucion shëndetësor gjithëpërfshirës dhe mbani mend se ajo që ju nevojitet nuk është vetëm një kirurg i mirë, por edhe një strukturë e mirë me një ekip anestezie me përvojë dhe një ekip me infermierë të përkushtuar. Së fundi, sigurohuni që të mund të kontaktoni mjekun ose kirurgun tuaj pas operacionit kur të keni nevojë.

Nëse dëshironi të mësoni më shumë, ju ftojmë të kontaktoni me Zyrat e Informacionit të Acıbadem.

+383 382 340 04

 +383 495 634 00

kosovo@acibadem.com