LAJMI I FUNDIT:

‘Alarmohet’ bota, 60% e llojeve të kafesë drejt zhdukjes

‘Alarmohet’ bota, 60% e llojeve të kafesë drejt zhdukjes

Trefishimi i sëmundjeve, ndryshimet klimatike si dhe rritja e shpyllëzimit ka kërcënuar rreth 60 për qind të varieteteve të bimës së kafesë në botë. Ndërsa kjo ende nuk ka rrezikuar furnizimin me kafe në botë, kjo vë në rrezik aftësitë ripërtëritëse të kafesë tuaj të preferuar e gjendur përballë ndryshimeve të thella planetare.

Reklama

Në hulumtimet e reja të publikuara në “Advances Science”, botanistë dhe kërkuesit e bimëve përcaktuan se 75 nga 124 llojet e kafeve të egra tani janë të kërcënuar me zhdukjen, bazuar në kriteret e përdorura gjerësisht të Bashkimit Ndërkombëtar për Ruajtjen e Natyrës (IUCN).

Ekspertët theksojnë se llojet e egra mbajnë çelësin për ruajtjen e një furnizimi të shëndetshëm të kafesë.

“Kafeja që pimë sot ekziston për shkak të qasjes në lloje të egra”, tha në një intervistë, Aaron Davis, kreu i hulumtimit.

Aaron Davis, kreu i hulumtimit për kafen

Një nga dy llojet më të njohura të kafesë që të gjithë pimë sot, Robusta, mezi u njoh deri në fillim të viteve 1900. Ajo ishte vetëm një bimë e egër, duke u rritur në pyje të largëta.

“Ajo shkoi nga të qenit pothuajse e panjohur për të qenë një mall global i madh – kjo është e mahnitshme”, tha Davis.

Ashtu si shumica e çdo malli ushqimor, kafja sot është rritur në ferma. Por paraardhësit e saj të egërta ekzistojnë në rajone të veçanta, si Etiopia dhe Sudani. Dhe këto rajone po goditen shumë.

Në vitin 2012, Davis dhe studiuesit e tjerë të kafesë vizituan Sudanin jugor, vendi i vetëm jashtë Etiopisë që strehon varietetet e egra të Arabica, që zë 60-70 për qind të kafesë botërore. Shtatëdhjetë vjet më parë, mbledhësit e kafesë kishin udhëtuar në këtë vend sudanez. Ata shkruan se ajo ishte me bimë të egra të kafesë. Por gjërat kanë ndryshuar.

“Ishte e thatë si një kockë – peizazhi u ndryshua krejtësisht mbi 70 vjet. Kishte pak bimë të vjetra dhe fidanë të rinj atje, tha Davis, i cili vuri në dukje se zona është goditur gjithashtu me shpyllëzimin.

“Është nën presion të madh. Në qoftë se shpyllëzimi vazhdon edhe për 10 vjet, nuk do të mbetet asgjë.”

Punëtorët në plantacionet e kafes

Humbja e këtyre llojeve të bimëve të egra – disa prej të cilave nuk janë parë në 100 vjet – fshin një burim të vlefshëm gjenetikë që mund të përdoret për krijimin e variateteve të reja të kafesë me aftësinë për të shmangur ngrohjen e klimës dhe përhapjen e sëmundjes, e cila tashmë është një kërcënim i vendosur, raportojnë e mediat e huaja.

Arabica dhe Robusta – të cilat përbëjnë pothuajse të gjitha kafen e blerë në dyqan në botë – nuk durojnë lagështi të ulët ose thatësirë. Për shkak të ndryshimeve klimatike, hulumtimet e mëparshme zbuluan se Arabica e egër mund të zhduket në rreth 60 vjet.

Duke grumbulluar kafe

Megjithatë, një zgjidhje kritike e ruajtjes do të ishte ruajtja e farave të egra të kafesë në bankat apo koleksionet e farës. /Telegrafi/