Pas një seri provash të fshehta, Airbus ka zbuluar një dizajn mjaft radikal të avionit komercial “të krahut të përzier” që premton të ulë konsumin e karburantit deri në 20%.

Prodhuesi francez i avionëve lëshoi një model të demonstruesit të aeroplanit në shkallë të vogël, të kontrolluar nga distanca që është duke përdorur për të provuar modelin në Singaporin Air Show 2020.

Testimi thuhet se ka filluar që nga qershori 2019 por projekti, i cili filloi në vitin 2017, u mbajt nën përfundime deri në këtë muaj, transmeton Telegrafi.

Sipas Airbus, MAVERIC ndihmon në përshpejtimin e të kuptuarit të konfigurimeve të reja të avionëve me teknologjinë e nevojshme për të fluturuar një avion kaq radikalisht të ndryshëm.

Përveç përfitimit mjedisor – afërsisht 20% më pak djegie të karburantit në krahasim me modelet aktuale – Airbus thotë se konfigurimi i pazakontë dhe i gjerë i aeroplanit hap mundësi të reja për hartimin e kabinës.

Zhurma ka të ngjarë të zvogëlohet gjithashtu, për shkak të motorit “të mbrojtur” të aeroplanit, i cili është montuar mbi trupin qendror.

“Airbus po përdor teknologjitë e reja për të ardhmen e fluturimit”, thotë Jean-Brice Dumont, nënkryetar ekzekutiv i inxhinierisë në Airbus, në një deklaratë duke njoftuar modelin e ri.

Airbus pranon se dizajni është radikal. Në fakt, thotë se disa inxhinierë as që mendonin se do të funksiononte, duke pasur parasysh se është një largim i plotë nga arkitektura tradicionale e avionëve. /Telegrafi/