LAJMI I FUNDIT:

1 prilli – Dita e Gënjeshtrave: Historia, domethënia dhe pse festohet

1 prilli – Dita e Gënjeshtrave: Historia, domethënia dhe pse festohet

Çdo vit, 1 prilli shënohet me miq që bëjnë shaka me njëri-tjetrin dhe gënjejnë njëri-tjetrit pa asnjë faj. E gjithë kjo ndodh sepse është Dita e Gënjeshtrave!

Dita u festua për herë të parë në Evropë, por shpejt u përhap në pjesë të ndryshme të botës.


Sipas historianëve, dita filloi të festohej pasi Papa Gregori XIII prezantoi kalendarin Gregorian dhe vendosi që kalendari i ri të fillonte nga 1 janari në vitin 1952. Para kësaj, Viti i Ri festohej në fund të marsit.

Ishte 1 prill, siç besohej, kur filloi ndryshimi i kalendarit nga Juliani në Gregorian, duke e bërë atë arsyen më të besueshme për festimin e ditës. Raportohet, ndërsa shumë refuzuan të pranonin ndryshimin dhe vazhduan të ndiqnin kalendarin Julian, Franca ishte vendi i parë që pranoi dhe zbatoi kalendarin e ri.

Kështu, historia thotë se ata që nuk ndoqën kalendarin e ri u konsideruan budallenj dhe u tallën dhe iu treguan gënjeshtra nga ata që e bënë.

Festimi i Ditës së Gënjeshtrës nuk ka të bëjë me thyerjen e tabuve shoqërore, përkundrazi, mund të argëtoheni shumë me të. Mund ta kaloni ditën duke u bërë miqve dhe familjarëve tuaj pyetje teksa shihni se kush mund të dalë me gënjeshtrën më të besueshme ose më të egër. Kërkohet një krijimtari e lindur për të thënë një gënjeshtër vërtet të besueshme dhe fantastike.

Dita është e mbushur me shaka dhe të qeshura dhe pritet me padurim për gjithë lumturinë që përcjell. /Telegrafi/