Zvicra është shteti i parë në botë ku sot përmes referendumit duhet të vendosë nëse duan të ndalojnë apo lejojnë testimet e ndryshme në kafshë. E qytetarët do të sqarohen edhe rreth tri çështjeve tjera.

Ato janë çështja e rregullave më strikte ndaj reklamimit të cigares, mosfinancimi apo ndihma financiare shtetërore për mediat lokale, dhe taksat mbi pronë transmeton Telegrafi.

Aktivistët që kundërshtojnë kryerjen e eksperimenteve të shumta mbi minjtë dhe kafshët e tjera, janë edhe nismëtarët e këtij referendumi. Numri i madh është i atyre që i kundërshtojnë ato masa dhe që kryesisht punojnë në industrinë farmaceutike.

Në mesin e kundërshtarëve janë edhe kompanitë e mëdha Roche dhe Norvatis, nga të cilat kanë bërë të ditur se hulumtimet të tilla janë të nevojshme për zhvillimin dhe prodhimin e ilaçeve të reja. Ata që kundërshtojnë këtë ndalesë konsiderojnë se shikuar në aspektin etik është e papranueshme të kryhen testimet mbi kafshët.

Reklama
Reklama

Sipas të dhënave të organeve kompetente, në Zvicër gjatë vitit 2020 kanë humbur jetën gjysmë milionë kafshë nëpër laboratorë të ndryshëm ku kryhen eksperimente.

E rregullat më strikte sa i përket reklamimit të cigareve do të përkrahet nga masa. Një anketë e realizuar së fundmi ka treguar se 63 për qind e zviceranëve përkrahin këtë masë.

Nëse një gjë e tillë ndodhë, do të ndalohet reklamimi i cigare nëpër gazeta, internet dhe evente të ndryshme e në veçanti nëpër billboard. Konsiderohet se me reklamim nxit të rinjtë të fillojnë pirjen e duhanit.

Një çështje tjetër që do të sqarohet me referendum është ajo nëse shteti duhet të ndihmojë me 163 milionë dollarë punën e të përditshmeve lokale, radiostacionet – që po kërcënohen me mbyllje. Kundërshtarët e këtij propozimi konsiderojnë se me këtë rrezikohet pavarësia e mediave.

Reklama
Reklama

Sipas të dhënave të transmetuesit publik zviceran (SRG), kundër këtij propozimi janë 49 për qind e qytetarëve, ndërsa 46 ata që e përkrahin. /Telegrafi/