Kushdo që ka udhëtuar nëpër pjesën lindore të Rumanisë, në natën e 25 tetorit ka mundur të frikësohet për zjarre masive, por që gjithçka ka qenë në kontroll, sepse bëhet fjalë për zjarret Sumedru.

Rituali tradicional i që para katolicizmit, i ka mbijetuar kohës dhe ende praktikohet në disa Dambovita, Arges dhe Brasov, transmeton Telegrafi.

Banorët e zonës, ndezin zjarrin nëpër kodra, natën e 25 tetorit, që do të thotë një nat para 26 tetorit, kur festohet dita e Shën Dumitru.

Flakët ndizen në pjesë sa më të larta, në mënyrë që pamj të bëhet sa më madhështore, derisa zjarri më masiv dhe në lartësi më të madhe ishte në majën e malit Campulung Muscel.

Me flakët, ata nderojnë të shenjtin e vdekur, si dhe festojnë rilindjen e tij, me nga një pemë të tharrë që e djegin për fat të mirë. Hirin nga degët e djegura dhe thëngjilli që iu hidhej sipër, të nesërmen banorët e mbledhin që ta shpërndajnë mbi tokën e tyre.

Ditëve të sotme, zjarret Sumedru ndizen kryesisht nga të rinjë, për festën e Shën Dumitru, që konsiderohet si mbrojtësi i barinjve.

I njëjti konsiderohet edhe si mbrojtësi i Bukureshti, andaj pas ndezjeve të zjarreve, vazhdon një shëtitje në forme pelegrinazhi deri në kryeqytet. /Telegrafi/