LAJMI I FUNDIT:

Zëvendëskryeministrja shqiptare në Komunitetin e Energjisë: Vendime të rëndësishme për energjinë e ripërtëritshme

Zëvendëskryeministrja shqiptare në Komunitetin e Energjisë: Vendime të rëndësishme për energjinë e ripërtëritshme

Zëvendëskryeministrja shqiptare Belinda Balluku, njëherësh ministre e Infrastrukturës dhe Energjisë, mori pjesë në takimin e 20-të të Ministrave të Komunitetit të Energjisë, që u mbajt në Vjenë, Austri.

Balluku bëri të ditur se në këtë ministerial u diskutua dhe u morën disa vendime të rëndësishme për tregun rajonal energjetik, për efiçiencën e energjisë dhe energjisë së ripërtëritshme.

Në takimin e 20-të, Këshilli Ministror i Komunitetit të Energjisë miratoi objektivat e vitit 2030 për të reduktuar konsumin primar dhe final të energjisë, për të përshpejtuar marrjen e burimeve të ripërtëritshme dhe për të reduktuar emetimet e gazeve serrë për të arritur neutralitetin klimatik deri në vitin 2050.

Ministrat miratuan gjithashtu një paketë të re të energjisë elektrike që do të mundësojë integrimin e plotë të tregut të Palëve Kontraktuese të Komunitetit të Energjisë në tregun evropian, bazuar në parimin e reciprocitetit, që do të mbështesë integrimin në shkallë të gjerë të burimeve të ripërtëritshme dhe heqjen e qymyrit.

Ata diskutuan gjithashtu masat koordinuese për të siguruar furnizimin me energji dhe adresimin e ndikimeve të rritjes së çmimeve.

Komisioneri i Bashkimit Evropian, Kadri Simson foli për përparim të madh me avancimin e agjendës së dekarbonizimit.

“Objektivat e miratuara i vendosin Palët Kontraktuese në një rrugë të mirë drejt neutralitetit klimatik. Energjitë e ripërtëritshme në shtëpi do të kontribuojnë gjithashtu në sigurinë energjetike në rajon. E rëndësishmja, paketa e energjisë elektrike e miratuar sot do të ndihmojë në integrimin e burimeve të ripërtëritshme në sistemet e energjisë. Pasi të zbatohen rregullat, Palët e Komunitetit të Energjisë do të kenë akses të plotë në tregun e energjisë elektrike të BE-së”, tha ai.

Ministrat ranë dakord për objektivat kombëtare të burimeve të ripërtëritshme që arrijnë në një objektiv të përgjithshëm të Komunitetit të Energjisë prej 31% të energjisë nga burimet e ripërtëritshme në bruto konsumin përfundimtar të energjisë deri në vitin 2030.

Këshilli gjithashtu miratoi Rregulloren (BE) 2018/2066 për monitorimin dhe raportimin e emetimeve të gazeve serrë dhe aktet ligjore përkatëse. Rregullorja do t’u mundësojë Palëve Kontraktuese që të kenë një pasqyrë të saktë dhe të verifikuar të emetimeve totale nga energjia dhe instalimet e tjera dhe është një bllok themelor ndërtimi për një mekanizëm të mundshëm të çmimit të karbonit në të ardhmen. Është gjithashtu një hap i parë i rëndësishëm për të siguruar përputhjen me kërkesat e mekanizmit të ardhshëm të rregullimit të kufirit të karbonit të BE-së.

Në mbyllje të takimit, Ukraina i dorëzoi zyrtarisht Shqipërisë Presidencën e Komunitetit të Energjisë, e përfaqësuar nga Ministrja e Infrastrukturës dhe Energjisë, Belinda Balluku. /Telegrafi/

Në trend Lajme

Më shumë
Arjeta Puca, sipërmarrësja që prodhoi makinën e parë të blinduar ushtarake në Shqipëri

Arjeta Puca, sipërmarrësja që prodhoi makinën e parë të blinduar ushtarake në Shqipëri

Lajme
Haxhiu nga Podujeva vdiq në Qabe, teologu tregon pse trupi i të ndjerit nuk mund të kthehet nga Arabia

Haxhiu nga Podujeva vdiq në Qabe, teologu tregon pse trupi i të ndjerit nuk mund të kthehet nga Arabia

Sociale
Krerët e institucioneve dhe të partive politike shprehin ngushëllime për vdekjen e Sylë Tahirsylajt

Krerët e institucioneve dhe të partive politike shprehin ngushëllime për vdekjen e Sylë Tahirsylajt

Lajme
Ish-politikani zviceran që jetoi me vuajtjet e kosovarëve gjatë vitit 1999

Ish-politikani zviceran që jetoi me vuajtjet e kosovarëve gjatë vitit 1999

Lajme
Pacolli: E papranueshme që Edi Rama të vijë për vizitë në Kosovë dhe Kurti të mos ketë kohë për një takim

Pacolli: E papranueshme që Edi Rama të vijë për vizitë në Kosovë dhe Kurti të mos ketë kohë për një takim

Politikë
Thaçin e vizitoi i vëllai për Bajram: Të fala keni nga Haga

Thaçin e vizitoi i vëllai për Bajram: Të fala keni nga Haga

Lajme
Kalo në kategori