Shtypshkronja gjermane Purger & Co, me seli në Munih, ishte aktive mes viteve 1899-1920.

Ajo u bë e njohur për kartolina të hershme me ngjyra të shumë vendeve të Evropës dhe të Mesdheut, përfshirë edhe Shqipërisë.

Kartolinat u shtypën me anë të një procesi hromolitografik, me tri ngjyra, dhe ishin të numëruara, gjë që ndihmon të saktësohen përafërsisht datat e tyre.

Ky koleksion prej 44 kartolinash të hershme të Shqipërisë, vjen nga vitet 1914-1918.

Kartolinat janë siguruar nga Johen Blanken, nga Hamburgu, ndërsa janë publikuar nga studiuesi Robert Elsie. /Telegrafi/

Purger 01

DY BURRA SHQIPTARË NË KOSTUMET POPULLORE. 1914 

Purger 02

SHKODRA E VJETËR DHE LUMI BUNA, 1913

Reklama
Purger 03

SHKODRA DHE MALET E SAJ, 1914 

Purger 04

KËSHTJELLA E SHKODRËS DHE URA E BAHÇELLËKUT, 1914

Purger 05

KËSHTJELLA TARABOSH AFËR SHKODRËS. 1914 

Reklama
Purger 06

TARABOSHI, 1914 

Purger 07

DURRËSI, 1914 

Purger 08

DURRËSI, 1914

Purger 09

TE SKELA E DURRËSIT, 1914 

Purger 10

DURRËSI, 1914 

Purger 11

PORTI I VLORËS 1914 

Purger 12

VLORA, 1914 

Purger 13

VLORA, 1914 

Purger 14

SHQIPTARËT NË ANIJE, 1914 

Purger 15

SARANDA, 1914 

Purger 16

SARANDA, 1914 

Purger 17

SHTËPI FSHATI, 1916 

Purger 18

SHKODRA, 1916 

Purger 19

SHKODRA, 1917 

Purger 20

XHAMIA E PLUMBIT DHE KËSHTJELLA E SHKODRËS, 1917

Purger 21

SHKODRA E VJETËR DHE URA E LUMIT BUNA, 1917 

Purger 22

PORTI I SHËNGJINIT, 1917 

Purger 23

PORTI I DURRËSIT, 1917 

Purger 24

VLORA, 1917 

Purger 25

QENDRA E VLORËS, 1917 

Purger 26

SHKODRA, 1917 

Purger 27

PASHALIA AFËR SHKODRËS, 1917 

Purger 28

XHAMIA E PLUMBIT DHE KËSHTJELLA E SHKODRËS, 1917 

Reklama
Purger 29

KËSHTJELLA E SHKODRËS, 1917 

Purger 30

SHKODRA, 1917 

Purger 31

SHKODRA DHE MALET E SAJ, 1917 

Purger 32

OBORRI I NJË HANI, 1917 

Purger 33

XHAMIA E SULEJMAN PASHËS NË TIRANË, 1917

Purger 34

RRUGA KRYESORE NË SHKODËR, 1917 

Purger 35

TIRANA, 1917 

Purger 36

TREGU I TIRANËS, 1918

Purger 37

KËSHTJELLA E SHKODRËS DHE URA E LUMIT BUNA, 1918

Reklama
Purger 38

MURET E QYTETIT TË DURRËSIT, 1918 

Purger 39

 XHAMIA E VAROSHIT NË DURRËS, 1918 

Purger 40

XHAMIA DHE GJELAT E DETIT NË DURRËS, 1918 

Purger 41

KËSHTJELLA E KRUJËS, 1918 

Purger 42

KËSHTJELLA E SHKODRËS, 1917 

Purger 43

SHKODRA, 1918 

Purger 44

RRUGA KRYESORE E VLORËS, 1917