Shfaqja e llojit të ri të COVID-19 shkaktoi shqetësim serioz në Organizatën Botërore të Shëndetësisë (OBSH).

Ekspertët sugjeruan se Omicron transmetohej më lehtë nga personi në person sesa varianti Delta. Për të ndihmuar në ndalimin e çdo përhapjeje të mundshme, të qenit vigjilent ndaj çdo simptome të re dhe të pazakontë është thelbësore, përfshirë ato që gjenden në ndryshimet në rrahjet e zemrës suaj.

Një infeksion COVID-19 dihet se shkakton dëmtim të muskulit të zemrës duke ndikuar në funksionin e tij.

Ka disa arsye për këtë shpjegon John Hopkins Medicine. “Qelizat në zemër kanë receptorë të enzimës konvertuese të angiotenzinës-2 (ACE-2) ku coronavirusi ngjitet përpara se të hyjë në qeliza.

Reklama

“Dëmtimi i zemrës mund të jetë gjithashtu për shkak të niveleve të larta të inflamacionit që qarkullojnë në trup. Ndërsa sistemi imunitar i trupit lufton virusin, procesi inflamator mund të dëmtojë disa inde të shëndetshme, duke përfshirë zemrën”.

Reklama

Dihet gjithashtu se virusi ndikon në sipërfaqet e brendshme të venave dhe arterieve, të cilat mund të shkaktojnë inflamacion të enëve të gjakut, dëmtim të enëve shumë të vogla dhe mpiksje gjaku, të cilat të gjitha mund të rrezikojnë rrjedhjen e gjakut në zemër ose pjesë të tjera të trupit.

“Pasi të keni kaluar COVID-19, nëse jeni duke përjetuar një rrahje të shpejtë zemre, duhet të kontaktoni mjekun tuaj. Një rritje e përkohshme e rrahjeve të zemrës mund të shkaktohet nga shumë gjëra të ndryshme, duke përfshirë dehidratimin. Sigurohuni që të pini mjaftueshëm lëngje, veçanërisht nëse keni temperaturë”.

Reklama

Simptomat e rrahjeve të zemrës mund të përfshijnë:

  • Rrahjeve zemre të shpejta ose të parregullta në gjoks,

  • Ndjenjë kokëfortësie ose marramendje, veçanërisht kur qëndroni në këmbë,

  • Siklet në gjoks. /Telegrafi/