Menopauza i referohet fazës së jetës së një femre gjatë së cilës menstruacionet ndalojnë. Zakonisht ndodh rreth moshës 45-55 vjeçare.

Një femër ka hyrë në menopauzë nëse kanë kaluar të paktën 12 muaj nga menstruacionet e fundit. Përjetimi i ndonjë prej këtyre simptomave të lidhura me kokën mund të jetë një tregues që po shkoni në menopauzë.

Menopauza është sinonim i luhatjeve hormonale në trup.

Ndërsa dikush i afrohet menopauzës, nivelet e tyre të estrogjenit përgjithësisht bien, megjithëse kjo mund të ndodhë në mënyrë të parregullt.

Trupi gjithashtu do të prodhojë më pak progesterone dhe testosterone se në vitet e mëparshme.

Reklama

Këto luhatje hormonale mund të ndikojnë në dhimbjet e kokës. Menopauza mund të ndikojë në dhimbjet e kokës së një gruaje në disa mënyra.

Reklama

Efektet mund të jenë të ndryshme për çdo grua, kështu që ju mund të mos përjetoni të njëjtat ndryshime si dikush tjetër. Nëse dhimbjet e kokës janë të natyrës hormonale, mund të ketë lehtësim pas menopauzës.

Kjo mund të nënkuptojë që ju keni më pak dhimbje koke ose dhimbje koke më pak të forta. Kjo është për shkak se nivelet tuaja të hormoneve mbeten të ulëta, me pak luhatje, pasi menstruacionet tuaja ndalojnë përgjithmonë.

Nga ana tjetër, disa gra kanë dhimbje koke më të shpeshta ose më të forta gjatë perimenopauzës. Kjo për shkak se nivelet e hormoneve si estrogjeni dhe progesteroni bien gjatë perimenopauzës.

Reklama

Një rënie e estrogjenit ndonjëherë mund të shkaktojë mjegull mendore ose vështirësi në përqendrim. Nxehjet dhe problemet e gjumit mund të jenë gjithashtu faktorë kontribues. Ashtu si me përqendrimin dhe fokusin, edhe menopauza mund të ndikojë në kujtesë.

Reklama

Përsëri, kjo mund të jetë një rezultat i drejtpërdrejtë i niveleve më të ulëta të estrogjenit ose gjumi i komprometuar. /Telegrafi/