Video-lojërat në Kosovë janë mjaft të popullarizuara, ku një pjesë e madhe e rinisë janë adhurues të tyre.

Reklama

Disa prej lojërave më të njohura për momentin janë PlayerUnknown’s Battlegrounds, Fortnite, Apex Legends, Leauge of Legends, Counter-Strike: Global Offensive, etj., shkruan Telegrafi.

Por, ndonëse u kanë kushtuar video-lojërave vite të tëra për t’u bërë profesionistë, lojtarëve të ekipit “Sach.Unique” dhe “Throw Potential”, megjithëse janë kualifikuar për herë të parë të marrin pjesë në një turnir jashtë vendit për lojën CS:GO, atyre u është pamundësuar kjo shkaku i vizave!

Ekipi “Sach.Unique” njëkohësisht ishin edhe fitues të XPortal CS:GO Major dhe më në fund do të ishin pjesë e një gare ballkanike për të treguar aftësitë e tyre.

Reklama

Në kualifikime, ky ekip i përbërë nga Dionis “sinnopssy” Budeci, Flatron “juanflatroo” Halimi, Sener “SENER1” Mahmuti, Daut “wizard” Agaj dhe Arber “unn1x” Rexhepi, kaluan me rezultat 3-0 dhe ishin favorit të CS ADRIA A1 Event, ky që do të mbahet këtë vikend në Split të Kroacisë.

Reklama

Në foto: Flatron “juanflatroo” Halimi 

Ekipi “Throw Potential” me përbërje të lojtarëve me pseudonimet: Coolie, gx, gejmzilla, Bor1 dhe Element ishin befasia e këtij kualifikimi dhe ishin shumë të gatshëm ta vazhdojnë befasinë edhe në Split me fitore.

Pritjet e gjata për të marrë vizën në ambasada e në anën tjetër koha e shkurtë prej kualifikimeve deri në fazën e eventit në Kroaci, ishin arsyeja kryesore që këto ekipe nuk arritën të bëhen pjesë e turneut ku shpërblimi për vendet e para arrinte në mijëra euro.

Reklama

Ekipet thonë se për marrjen e vizave nuk patën mbështetje as nga qeveria e as nga ambasadat, të cilat, edhe pse e kanë për qëllim t’i avancojnë të rinjtë në fusha të ndryshme, kësaj radhe përfunduan duke ua shkelur ëndrrat të rinjve kosovarë.

Reklama

Në foto: Dionis “sinnopssy” Budeci

Ky është edhe një shembull tjetër fatkeq ku shumë të rinj kosovarë privohen nga të drejtat tashmë bazike si lëvizja e lirë edhe në shtetet e afërta si Kroacia.

Organizata “Xportal Esports”, e cila edhe e ka organizuar turneun “CS:GO Major” në të cilin dolën ekip fitues “Sach.Unique”, kanë qenë shumë të zëshëm që ky rast të jetë i fundit ku lojtarët nuk arrijnë të marrin pjesë në gara ndërkombëtare për shkak të lirisë së lëvizjes.

Reklama

Edhe organizatorët e këtij eventi në Kroaci ishin të prekur nga kjo ngjarje dhe bllokimi i këtyre dy ekipeve.

Madje, ata kanë shkruar edhe një artikull rreth kësaj ngjarjeje ku shprehën keqardhjen e tyre që dy ekipeve kaq profesioniste u pamundësohet pjesëmarrja e barabartë shkaku i problemeve bazike.

Reklama

Brenda industrisë së sporteve elektronike krijohen shumë përparësi për shkak të mundësive të pakufizuara të pjesëmarrjes online, potencial që limitohet menjëherë pas fazave të para nga pamundësia e lëvizjes së lirë për shtetasit e Kosovës.

Lojtarëve, në anën tjetër, bashkë me komunitetin zemërthyer, i mbeti vetëm të ndajnë lajmin e hidhur me të tjerët në platformat online. /Telegrafi/