Hulumtimi më i ri sugjeron se përdorimi i tepërt i antibiotikëve mund të rrisë rrezikun e kancerit të zorrës së trashë

Antibiotikët janë jashtëzakonisht të dobishëm në trajtimin e infeksionit. Mirëpo, shkencëtarët ende po mësojnë për problemet shëndetësore që rezultojnë nga pasojat dhe përdorimi i tepërt i barnave antimikrobiale, transmeton Telegrafi.

Personat më të rinj se 50 vjeç duhet të kujdesen

Rezultatet e një studimi të ri, të paraqitur në Kongresin Botëror të Shoqatës Evropiane të Onkologjisë Mjekësore mbi kancerin e ezofagut 2021, tregojnë se njerëzit, veçanërisht ata nën moshën 50 vjeç, mund të kenë një rrezik në rritje të kancerit të zorrës së trashë për shkak të përdorimit të antibiotikëve.

Reklama

Qendra Amerikane e Kontrollit dhe e Parandalimit të Sëmundjeve vëren se antibiotikët janë të dobishëm në trajtimin e llojeve të caktuara të infeksioneve, por jo ato të shkaktuara nga viruset.

Reklama

Pra, ato nuk janë gjithmonë të nevojshme, sepse trupi ndonjëherë është në gjendje të mbrojë veten kundër infeksionit.

Ekzaminimi i hershëm është më i rëndësishmi

Ekspertët në të gjithë botën po bëjnë apel për përdorimin racional të antibiotikëve, dhe ky studim është argumenti i tyre më shumë. Përkatësisht, megjithëse incidenca e përgjithshme e kancerit të zorrës së trashë është ulur vitet e fundit, numri i rasteve të kancerit kolorektal është rritur tek njerëzit nën moshën 64 vjeç.

Reklama

Shqetësim është rritja e përhapjes së kancerit kolorektal tek të rinjtë. Të dhënat e fundit, të publikuara në revistën Cancer Trusted Source, sugjerojnë që njerëzit duhet të shkojnë për shqyrtim të kancerit të zorrës së trashë në moshën 45 vjeç, në vend të 50, gjë që do të ndihmonte në zbulimin dhe parandalimin e hershëm.

Reklama

Sidoqoftë, ekspertët gjithashtu e lidhin kancerin e zorrës së trashë me rreziqe që ne nuk mund t’i kontrollojmë, të tilla si mosha, historia familjare, gjenetika ose prania e sëmundjeve inflamatore të zorrëve.

Disa shkaqe predispozuese për kancerin e zorrës së trashë janë ende të panjohura ose janë ende duke u studiuar, siç është kjo lidhje e re midis përdorimit të antibiotikëve dhe kancerit të zorrës së trashë.

Reklama

Si zvogëlohet rreziku?

Individët mund të zvogëlojnë mundësinë e zhvillimit të këtij lloji të kancerit duke shmangur rreziqe të caktuara, të tilla si konsumimi i alkoolit, përdorimi i duhanit dhe mungesa e aktivitetit fizik.

/Telegrafi/