Gjeniu dha frymën e tij të fundit sot. Bëhet fjalë për Stephen Hawking, intelektualin e madh, i cili përveç çështjeve shkencore, kishte pikëpamje të forta edhe mbi Perëndinë.

Dhe siç shkruajnë mediat e huaja, përcjell Telegrafi, gjithmonë është interesante të dimë se si një mendje inteligjente e një kërkuesi shkencor ka folur rreth një çështje e cila mbetet si “çështje e diskutimeve” ndër shekuj.

Bëhet fjalë për fizikantin dhe kozmologun e njohur në botë, i cili ka marrë shumë nderime për punën e tij në fushën e kozmologjisë, fizikës kuantike, vrimave të zeza dhe natyrës së kohës hapësinore.

Paralajmërimi i shkencëtarit të famshëm: Toka do të kthehet në ‘top zjarri’ Paralajmërimi i shkencëtarit të famshëm: Toka do të kthehet në ‘top zjarri’

Pra, kur Stephen Hawking tha se Perëndia nuk ekzistonte dhe shtoi: “Unë jam ateist”, lajmi mori dhenë.

“Ne jemi vetëm një racë e përparuar e majmunëve në një planet të vogël të një ylli të mesëm. Por ne mund ta kuptojmë Universin. Kjo na bën diçka shumë të veçantë”.

“Ekziston një dallim themelor midis fesë, e cila bazohet në autoritetin – dhe shkencën, e cila bazohet në vëzhgimin dhe arsyen. Shkenca do të fitojë sepse funksionon”.

“Ne jemi secili i lirë të besojmë atë që duam, dhe mendoj që shpjegimi më i thjeshtë është: nuk ka Zot. Askush nuk e krijoi universin tonë, dhe askush nuk e drejton fatin tonë”.

Por, siç kanë shkruar edhe më herët mediat e huaja, përcjell Telegrafi, edhe pse fjalimet dhe studimet e tij priren drejt një sistemi të qeverisur nga ligjet e natyrës, Hawking ka përdorur edhe disa teori të cilat kanë lënë njerëzit të “hutuar”.

Ai ka befasuar komunitetin shkencor gjatë vitit 2016, kur njoftoi gjatë një fjalimi në Universitetin e Kembrixhit se ai besonte se pas krijimit të universit ishte një formë e inteligjencës.

Duke e prezantuar veten para studentëve në Universitetin e Kembrixhit, shkencëtari me famë botërore deklaroi se vitet e tij të hulumtimit mbi krijimin e kozmosit e kanë udhëhequr atë për të veçuar një faktor të çuditshëm shkencor, për të cilin ai thotë se është në shumë mënyra në kundërshtim me ligjet universale të fizikës.

Si t’i mposhtni depresionin dhe të gjitha problemet jetësore: Stephen Hawking ka një këshillë! Si t’i mposhtni depresionin dhe të gjitha problemet jetësore: Stephen Hawking ka një këshillë!

Ky fenomen i çuditshëm të cilin ai e kishte quajtur “faktori Perëndia”, ka qenë në origjinën e procesit të krijimit dhe duhet të ketë luajtur një rol të madh në përcaktimin e formës aktuale të Universit.

Kozmologu britanik Stephen William Hawking lindi në Angli më 8 janar 1942 – 300 vjet nga vdekja e astronomit Galileo Galilei.

Ai ndoqi Universitetin e Oxford, ku ai studioi fizikën, pavarësisht nga thirrja e babait të tij për t’u përqendruar në mjekësi.

Hawking vazhdoi në Kembrixh për të studiuar kozmologjinë, studimin e universit në tërësi.

Në fillim të vitit 1963, shumë afër ditëlindjes së tij të 21, Hawking u diagnostikua me sëmundjen e njohur si sëmundja e Lou Gehrig ose skleroza laterale amyotrophic (ALS).

Ai nuk pritej të jetonte më shumë se dy vjet dhe plotësimi i doktoraturës së tij nuk duket e mundshme.
Megjithatë, Hawking sfidoi këto gjëra, jo vetëm duke arritur Ph.D. por edhe krijimin e rrugëve të reja në kuptimin e universit në dekadat që prej asaj kohe.

Dhe derisa sëmundja përhapej, Hawking u bë më pak i lëvizshëm dhe filloi të përdorte një karrocë.

"Njerëzimi i ka 100, jo 1000 vite për të gjetur një planet të ri për të jetuar" "Njerëzimi i ka 100, jo 1000 vite për të gjetur një planet të ri për të jetuar"

Sëmundja u bë më sfiduese dhe, në vitin 1985, një trakeotomi e jashtëzakonshme shkaktoi humbjen e plotë të të folurit.

Një pajisje gjeneruese e fjalës e ndërtuar në Kembrixh, e kombinuar me një program softuer, ka shërbyer deri sot si zëri i tij elektronik, duke i lejuar Hawkingit të zgjedhë fjalët e tij duke lëvizur muskujt në faqen e tij.

Pak para diagnozës së tij, Hawking takoi Jane Wilde dhe të dy u martuan në vitin 1965. Çifti kishte tre fëmijë para se të ndahej. Hawking u martua përsëri në vitin 1995, por u divorcua në vitin 2006. /Telegrafi/