LAJMI I FUNDIT:

“Sindroma e motrës së madhe”: Pse mendohet se rendi i lindjes ndikon në formimin e personalitetit

“Sindroma e motrës së madhe”: Pse mendohet se rendi i lindjes ndikon në formimin e personalitetit

Terapistja nga Kalifornia, e cila quhet Kati Morton, ka marrë me miliona shikime në TikTok dhe YouTube, teksa ajo rendit shenjat që identifikojnë “sindromën e motrës së madhe”

Duhet theksuar se nuk është një sindromë e konfirmuar psikologjikisht dhe përkon me një rol familjar, shpesh të pavetëdijshëm që shumë vajza të reja trashëgojnë si “fëmija më i madh”, në të cilin e gjejnë veten duke bërë më shumë punë shtëpi, duke u kujdesur emocionalisht dhe fizikisht për motrat dhe vëllezërit më të vegjël, si dhe hasen me më shumë kërkesa dhe përgjegjësi nga ana e prindërve.

Simptomat:


▪ Ndjesi intensive e të pasurit përgjegjësi familjare
▪ Tendencë për të qenë njeri që mendon veç për të tjerët
▪ Njëfarë pakënaqësie ndaj vëllezërve dhe motrave më të vegjël, por edhe ndaj prindërve

Po çfarë thonë studimet për rendin e lindjes?

Steriotipet janë të njohur për të gjithë: Fëmijët e parë janë të gjendur dhe ecin shumë përpara, të mesmit janë më socialë dhe rebelë, të vegjëlve nuk u prishet qejfi dhe janë manipulues.

Studimet kanë gjetur një lidhje mes rolit të një individi në renditjen familjare dhe mënyrën se si individi reagon, duke përfshirë dhe nivelin e inteligjencës dhe edukimin. Por shumica e studimeve janë më të fokusuar te fëmijët e parë, pasi ata kanë rezultuar më të përgjegjshëm dhe të pjekur sesa vëllezërit dhe motrat.

Ndërsa në analiza më të thella, kjo lidhje mes rendit të lindjes dhe personalitetit nuk është kaq e fortë. Një studim i bërë në 2015-ën, realizuar mbi 20 mijë persona në Gjermani, Britani e Madhe dhe SHBA, nuk gjeti lidhje mes rendit të lidhjes dhe karakteristikave të personalitetit, edhe pse u zbulua që fëmijët e parë kanë një avantazh të vogël në inteligjencë.

Si ndikon radha e lindjes në personalitetin dhe në të ardhmen tonë
Lexo po ashtu Si ndikon radha e lindjes në personalitetin dhe në të ardhmen tonë

Studime të tjera janë bërë në po të njëjtën periudhë, por jo vetëm dhe rezultatet kanë qenë të paqarta, ndaj ka një debat të madh online pikërisht për këtë temë.

Deri në këtë moment, kjo temë mbetet në listën e ideve të pastudiuara plotësisht dhe diskutimet do vazhdojnë akoma online, pasi ka shumë persona që e kundërshtojnë, akoma më tepër edhe që i dalin në krah.

Në trend Stil

Më shumë
Cila është temperatura ideale për ta lëshuar klimën?

Cila është temperatura ideale për ta lëshuar klimën?

A e dini se...
Kur seksi për herë të parë është tejet i keq: Tri gjëra duhet të keni parasysh

Kur seksi për herë të parë është tejet i keq: Tri gjëra duhet të keni parasysh

Intimitet dhe Pasion
Askush nuk guxon ta vizitojë këtë ishull që ka një sekret të tmerrshëm - nëse shkelni në të nuk do të dilni i gjallë

Askush nuk guxon ta vizitojë këtë ishull që ka një sekret të tmerrshëm - nëse shkelni në të nuk do të dilni i gjallë

A e dini se...
Ndoshta problemi jeni ju! 12 shenja që tregojnë se mund të jeni pak toksikë

Ndoshta problemi jeni ju! 12 shenja që tregojnë se mund të jeni pak toksikë

Lifestyle
Njerëzit e lindur nën këtë shenjë të horoskopit janë të prirë ndaj depresionit

Njerëzit e lindur nën këtë shenjë të horoskopit janë të prirë ndaj depresionit

Astrologji
Çfarë nënkupton kur dikush ju ndjek në ëndërr?

Çfarë nënkupton kur dikush ju ndjek në ëndërr?

A e dini se...
Kalo në kategori