Një formë më ngjitëse e coronavirusit ka filluar të qarkullojë në Shtetet e Bashkuara.

Në Britani, ku u identifikua për herë të parë, varianti i ri u bë forma mbizotëruese e coronavirusit në vetëm tre muaj, duke përshpejtuar valën e atij kombi dhe duke mbushur spitalet e tij.

Një variant që përhapet më lehtë gjithashtu do të thotë që njerëzit do të duhet të respektojnë maksimalisht masat paraprake si distancimi shoqëror, mbajtja e maskave dhe higjiena e duarve.

“Përfundimi është se gjithçka që ne bëjmë për të zvogëluar transmetimin do të zvogëlojë transmetimin e çdo varianti, duke përfshirë edhe këtë. Por, kjo do të thotë që masat më të synuara që nuk janë si një bllokim i plotë nuk do të jenë aq efektive”, tha Angela Rasmussen, një virologe e lidhur me Universitetin Georgetown, shkruan The New York Times.

Varianti i ri duket se përhapet më lehtë midis njerëzve

Shumë variante të coronavirusit janë shfaqur që nga fillimi i pandemisë. Por të gjitha provat e deritanishme sugjerojnë se mutani i ri, i quajtur B.1.1.7, është më i transmetueshëm se format e mëparshme. Ky variant u shfaq për herë të parë në shtator në Britani, por tashmë përbën më shumë se 60 për qind të rasteve të reja në Londër dhe zonat fqinje. Varianti i ri duket se infekton më shumë njerëz sesa versionet e mëparshme të coronavirusit, edhe kur mjediset janë të njëjta. Nuk është e qartë se çfarë i jep kësaj avantazhi variantit, megjithëse ka indikacione që mund të infektojë qelizat në mënyrë më efikase.

Është gjithashtu e vështirë të thuash saktësisht se sa më i transmetueshëm mund të jetë varianti i ri, sepse shkencëtarët nuk kanë bërë ende llojin e eksperimenteve laboratorike që kërkohen. Shumica e konkluzioneve janë nxjerrë nga vëzhgimet epidemiologjike dhe “ka kaq shumë paragjykime të mundshme në të gjitha të dhënat e disponueshme”, paralajmëroi Muge Cevik, një ekspert i sëmundjeve infektive në Universitetin e St. Andrews në Skoci dhe një këshilltar shkencor i qeverisë britanike .

Shkencëtarët fillimisht vlerësuan se varianti i ri ishte 70 për qind më i transmetueshëm, por një studim i kohëve të fundit i modelimit e lidhi atë numër në 56 për qind. “Sapo studiuesit të kërkojnë të gjitha të dhënat, është e mundur që varianti të dalë vetëm 10 deri në 20 për qind më i transmetueshëm”, tha Trevor Bedford, një biolog evolucionar.

Përveç transmetueshmërisë më të madhe, varianti sillet si versione të mëparshme. Deri më tani, të paktën, varianti nuk duket se i bën njerëzit më të sëmurë ose dërgon në më shumë vdekje. Akoma, ka arsye për shqetësim: Një variant që është më i transmetueshëm do të rrisë numrin e të vdekurve thjesht sepse do të përhapet më shpejt dhe do të infektojë më shumë njerëz.

Rrugët e transmetimit

Me anë të pikave të mëdha dhe të vogla, dhe grimcat e vogla të aerosolizuara që vijnë në hapësira të brendshme të mbushura me njerëz – nuk kanë ndryshuar. Kjo do të thotë që maskat, kufizimi i kohës me të tjerët dhe përmirësimi i ventilimit në hapësirat e brendshme do të ndihmojnë të gjitha për të përmbajtur përhapjen e variantit, siç bëjnë këto masa me variante të tjera të virusit.

“Duke minimizuar ekspozimin tuaj ndaj çdo virusi, ju do të zvogëloni rrezikun e infektimit dhe kjo do të zvogëlojë transmetimin mbi të gjithë”, tha Dr. Rasmussen.

Infeksioni me variantin e ri mund të rrisë sasinë e virusit në trup

Disa prova paraprake nga Britania sugjerojnë që njerëzit e infektuar me variantin e ri kanë tendencë të mbajnë sasi më të mëdha të virusit në hundë dhe në fyt sesa ata të infektuar me versione të mëparshme. “Ne po flasim në intervalin dhjetë herë më të madh dhe 10,000-fish më të madh”, tha Michael Kidd, një virolog klinik në Shëndetin Publik Angli dhe një këshilltar klinik i qeverisë Britanike i cili ka studiuar fenomenin.

Prandaj, gjetja ofron një shpjegim të mundshëm se pse varianti i ri përhapet më lehtë. Sa më shumë virus që njerëzit e infektuar mbajnë në hundë dhe në fyt, aq më shumë ata përhapin në ajër dhe mbi sipërfaqe kur marrin frymë, flasin, këndojnë, kolliten ose teshtin. Si rezultat, situatat që i ekspozojnë njerëzit ndaj virusit kanë më shumë mundësi të mbjellin infeksione të reja. Disa të dhëna të reja tregojnë se njerëzit e infektuar me variantin e ri përhapin virusin në më shumë kontakte të tyre.

Me versionet e mëparshme të virusit, gjurmimi i kontaktit sugjeroi që rreth dhjetë për qind e njerëzve që kanë kontakte të ngushta me një person të infektuar – brenda gjashtë metrash për të paktën 15 minuta – thithin mjaftueshëm virus për t’u infektuar. “Me variantin, ne mund të presim 15 për qind të atyre”, tha Dr. Bedford. “Aktualisht aktivitetet e rrezikshme bëhen më të rrezikshme.” /Telegrafi/