LAJMI I FUNDIT:

Shkencëtarët thonë: Lindja e një fëmije është më e vështirë dhe më e mundimshme për trupin sesa një maratonë!

Shkencëtarët thonë: Lindja e një fëmije është më e vështirë dhe më e mundimshme për trupin sesa një maratonë!

Nëna, nëse po mendoni të merreni me vrapim, shkencëtarët pohojnë se gratë që kanë lindur kanë mundur të vraponin një maratonë pa asnjë problem

Reklama

Një hulumtim i ri nga Universiteti i Miçiganit ka zbuluar se dhimbjet gjatë lindjes dhe lindja e fëmijës janë përvojat më traumatike që trupi mund të kalojë, ndërsa vetë lindja e fëmijës është më e vështirë për trupin e një gruaje sesa vrapimi me orë të tëra! – transmeton Telegrafi.

Studiuesit kanë analizuar imazhet e rezonancës magnetike të lëndimeve të marra gjatë lindjes dhe lëndimeve në sport dhe zbuluan se pasojat e lindjes janë të ngjashme me lëndimet e marra gjatë lëndimeve në sportet profesionale.

“Nëse një atlete profesioniste do të lëndohej në fushë si grua në lindje, mjekët do ta lidhnin menjëherë me një rezonancë magnetike. Dhe mjekët tani u thonë nënave: ‘Kanë kaluar gjashtë javë nga lindja, do të jeni mirë, nuk keni pse të vini për t’u vizituar më te ne. Por jo të gjitha gratë janë mirë pas këtyre gjashtë javëve, as nuk janë në gjendje të kthehen në punë dhe kjo është krejtësisht normale”, thotë Janis Miller, profesoreshë në Shkollën e Infermierisë U-M.

Rikuperimi i lëndimeve

Sipas sondazhit, 25 përqind e nënave kishin fraktura të ngjashme me frakturat e stresit te atletët, 41 përqind përjetuan fraktura të muskujve të legenit dhe 15 përqind morën lëndime të legenit që nuk u shëruan kurrë. Megjithëse shumica e mjekëve thonë se rikuperimi pas një lindjeje vagjinale zgjat gjashtë javë, në disa gra mund të zgjasë deri në tetë muaj ose më shumë.

“Ne nuk po themi se të gjitha gratë duhet të shkojnë për një MRI pas lindjes. Por nëse një grua ndihet më e ngadaltë për t’u rikuperuar, ka simptoma të pazakonta ose nuk ndihet rehat dhe nuk mund të bëjë më ushtrimet Kegel, ajo duhet të vizitojë një specialist”, tha Miller dhe shton se lëndimet e legenit mund të çojnë në probleme urinare dhe probleme të tjera.

Nëna, ndani rezultatet e këtij hulumtimi me partnerin ose miqtë tuaj kur ata ju pyesin: “A dhemb vërtet shumë lindja e fëmijës?” Dhe mund të kërkoni edhe një medalje, sepse tashmë është e vërtetuar shkencërisht se e meritoni. /Telegrafi/