Shkencëtarët kanë arritur të ringjallin një kafshë të vogël që është ngrirë në akullnajën siberiane për 24,000 vjet. Pasi u ngroh dhe u ushqye, kjo kafshë papritmas u bë aktive dhe madje filloi të shumohej.

Dihet prej kohësh që organizmat e thjeshtë si bakteret mund të mbijetojnë për mijëra vjet në ngrirjen e përhershme (akulli i përjetshëm), por tani ekspertët kanë konfirmuar më tej se kjo mund të jetë e vërtetë për organizmat më kompleksë.

“Ajo është një kafshë me një sistem nervor, tru dhe organe të tjera”, tha biologu Stas Malavin i Qendrës Shkencore Pushchino për Kërkime Biologjike.

“Studimi ynë është prova më e fortë deri më tani se kafshët shumëqelizore mund të përballojnë dhjetëra mijëra vjet në kriptobiozë, një gjendje në të cilën proceset metabolike ndalen”, shtoi ai, transmeton Telegrafi.

Forma 30,000-vjeçare të rikthyera në jetë

Ekspertët tashmë kanë arritur të ringjallin forma që janë ngrirë në acar për të paktën 30,000 vjet, por kjo është hera e parë që ata ringjallin një kafshë kaq të “vjetër”.

Mishngrënësit bëjnë pjesë në grupin e kafshëve më të vogla shumëqelizore (nga 0,1 në më së shumti 3 milimetra në madhësi). Ata kanë një kurorë me qerpikë në kokë, të cilat vazhdimisht dridhen dhe kështu lëvizin trupin.

Në një studim të botuar në 2018, ekspertët njoftuan se ata kanë sjellë në jetë format shumëqelizore të panagrolaimus af. detritofag dhe plektus af. parvus, të cilat u gjetën në acar të përhershëm në ultësirën e lumit Kolima. Depozitat në të cilat u gjetën format janë të vjetra midis 30,000 dhe 40,000 vjet.

Në vitin 2015, Malavin dhe kolegët e tij shpuan në akull afër lumit Alazeya në Siberi, Rusi. Duke vepruar kështu, ata gjetën një kafshë, më të vogël se një e katërta e milimetrit. Kur e ngrohën dhe i dhanë ushqim, kafsha u bë përsëri aktive. Jo vetëm kaq – ajo gjithashtu filloi të riprodhohej sepse kjo lloj kafshe mund të klonohet pa një partner seksual.

“Ne jemi shumë të sigurt se është një specie e re”, tha Malavin. Ai dhe ekipi i tij sekuencuan gjenomin e kësaj kafshe të lashtë dhe zbuluan se ajo është më e ngjashme me llojin e adineta Libra. /Telegrafi/