Astronomët kanë parë për herë të parë një yll gjigant të shpërthejë në një mënyrë të zjarrtë – dhe spektakli ishte edhe më shpërthyes se sa parashikonin studiuesit.

Shkencëtarët filluan të vëzhgonin yllin – një super gjigant i kuq i quajtur SN 2020tlf dhe i vendosur rreth 120 milionë vite dritë nga Toka – më shumë se 100 ditë përpara rënies së tij përfundimtare, të dhunshme, sipas një studimi të ri të botuar më 6 janar në Astrophysical Journal .

Gjatë atij drejtimi, studiuesit panë që ylli të shpërthejë me ndezje të ndritshme drite teksa globa të mëdha gazi shpërthyen nga sipërfaqja e yllit.

Këto erdhën si një surprizë e madhe, pasi vëzhgimet e mëparshme të super gjigantëve të kuq që do të frynin majat e tyre nuk treguan asnjë gjurmë të emetimeve të dhunshme, thanë studiuesit.

“Ky është një zbulim i madh në të kuptuarit tonë të asaj që bëjnë yjet masive momente para se të vdesin”, tha në një deklaratë autori kryesor i studimit Wynn Jacobson-Galán, një studiues në Universitetin e Kalifornisë, Berkeley. “Për herë të parë, ne pamë një yll super gjigant të kuq të shpërthejë!”. /Telegrafi/