Shkencëtarët nga American Bird Conservancy kanë gjetur një pëllumb të rrallë fazani që askush nuk e ka fotografuar për gati 140 vjet. Ata vendosën kamera në ishullin Fergusson, në Papua Guinenë e Re, dhe arritën të dokumentojnë kërcitjen e një pëllumbi të madh shumëngjyrësh.

Sipas American Bird Conservancy, pëllumbi është “më i madhi që banon në tokë” dhe vetëm në një ishull në brigjet lindore të Papua Guinesë së Re. Këto janë fotot dhe regjistrimet e para të konfirmuara të zogut që nga viti 1882, shkruan businessinsider.

“Kur shikuam pamjet, u ndjemë sikur gjetëm një njëbrirësh. Është një moment që shpendët ëndërrojnë gjithë jetën e tyre”, tha John C. Mittermeier nga American Bird Conservancy.

Reklama

Jordan Boersma nga Universiteti Cornell tha se ai u godit nga pamja e “këtij zogu që po kalonte pranë kamerës sonë”. Përkatësisht, ai besonte se ata kishin më pak se një për qind shanse për të kapur një pëllumb fazani me këmbë të zeza.

Reklama

“Vetëm kur arritëm në një fshat në shpatin perëndimor të Kilkerranit, takuam gjuetarë që kishin parë dhe dëgjuar një pëllumb fazani. Ne ishim gjithnjë e më të sigurt se emri vendas Auwo i referohet këtij zogu dhe kishim ndjenjën se ne më në fund po i afroheshin habitatit të tij”, tha biologu Jason Gregg, një nga drejtuesit e ekipit të ekspeditës.

Reklama

Ekspertët u drejtuan në vendin e duhur nga një gjuetar vendas, Augustin Gregory, i cili tha se kishte parë një pëllumb fazani në disa raste në zonën ku ka kreshta të thepisura. Pas këshillës së tij, ekipi vendosi kamera në një gumë afër lumit Kwama. Ata arritën të kapnin një zog jashtëzakonisht të rrallë vetëm dy ditë para përfundimit të ekspeditës. /Telegrafi/

Reklama