Studiuesit e NASA-s kanë gjetur një molekulë në atmosferën e hënës së Saturnit Titan që nuk është zbuluar në asnjë atmosferë më parë.

Ciklopropenilidina (C3H2) është një përbërje kimike që potencialisht mund të jetë një bllok ndërtimi për jetën, shkruan Cnet.

C3H2 u gjet duke përdorur radio teleskopin Atmama Large Millimeter (ALMA), njoftoi NASA në një transmetim direkt, transmeton Telegrafi.

Deri më tani ai mund të zbulohet vetëm në re të gazit dhe pluhurit që lundrojnë midis yjeve.

Është shumë ftohtë atje që të ndodhin reaksione kimike.

Ciklopropenilidina reagon veçanërisht shpejt me molekulat e tjera, prandaj nuk është matur kurrë në atmosferën e një trupi qiellor.

Kërkimi për jetën në Titan

Atmosfera e Titanit është shumë e dendur dhe për këtë arsye ofron kushtet më të mira për reagimet kimike. Ajo përbëhet nga azoti i çiftuar me sasi të vogla metani.

Nëse këto molekula ndahen, lënda organike mund të lindë nga përbërësit e tyre individualë.

Shkencëtarët gjetën C3H2 në skajin e jashtëm të atmosferës. Ka pak gazra të tjerë atje me të cilët mund të reagojë.

Molekulat e tilla si ciklopropenilideni dhe benzeni, i cili gjithashtu u gjet në titan, janë të rëndësishme për formimin e ADN-së dhe kështu krijimin e jetës.

Për të provuar zbulimin, shkencëtarët përdorën të dhëna që sonda Cassini kishte regjistruar. Ajo në fakt gjeti prova të një varianti të ngarkuar elektrikisht të molekulës, C3H3 +.

“Ne po përpiqemi të zbulojmë nëse titani është i banueshëm”, shpjegon ekspertja Rosaly Lopes nga Laboratori i Jet Propulsionit të NASA-s (JPL).

“Kjo është arsyeja pse ne duam të dimë se cilët përbërës të atmosferës arrijnë sipërfaqen e saj dhe cilat e bëjnë atë përmes shtresës së akullit deri në oqeanin poshtë”. /Telegrafi/