Disa mace duken veçanërisht të prirura për tu stresuar dhe mund të jetë sfiduese të gjesh shkakun.

Kotelet që qëndrojnë brenda shtëpisë dhe ato që jetojnë në familje me shumë mace, janë veçanërisht të prirura ndaj stresit, i cili mund të çojë në sjellje problematike, madje edhe probleme shëndetësore.

Ndryshimet në sjellje dhe fizike që mund të vijnë nga stresi

Disa shenja të zakonshme të stresit të maces kërkojnë vëmendjen tuaj. Fshehja, ngurtësia, tërheqja, agresiviteti, ndryshimet në vokalizim, urinimi ose jashtëqitja e papërshtatshme, befasimi dhe pastrimi i tepërt mund të shoqërohen me stres në mace.

“Disa nga simptomat e zakonshme fizike për të kërkuar janë urinimi i shpeshtë, i pakët ose i përgjakshëm, të vjella, diarre, anoreksi (papërshtatshmëri) dhe shtim ose humbje e paqëllimshme e peshës”, shton veterineri Dr. Jean Hofve. “Meqenëse stresi është një nga shkaqet kryesore të mosfunksionimit të imunitetit, macet mund të sëmuren rëndë”.

Për ta ndihmuar macen gjithmonë zbatoni një orar të rregullt shëtitje dhe luani sa më shumë me të. /Telegrafi/