LAJMI I FUNDIT:

​Serbia fton të rinjtë për shërbim ushtarak – Instituti Octopus kërkon që Kosova të marrë masa reciproke

​Serbia fton të rinjtë për shërbim ushtarak – Instituti Octopus kërkon që Kosova të marrë masa reciproke

Instituti Octopus u ka bërë apel autoriteteve të Kosovës që të marrin veprime paraprake në përgjigje ndaj Serbisë, e cila ka publikuar një konkurs për të rinjtë interesuar në kryerjen e shërbimit ushtarak për vitin 2024.

Kjo nismë serbe vjen në një kohë kur tensionet në Ballkanin Perëndimor, përfshirë rajonin verior të Kosovës, janë në një moment kritik dhe po rriten ndjeshëm.

Instituti propozon se Kosova duhet të inkurajojë të rinjtë e saj që të regjistrohen vullnetarisht për shërbim në Forcat e Sigurisë së Kosovës si një masë proaktive dhe parandaluese.

“Përgjigja e Kosovës ndaj kësaj lëvizjeje duhet të jetë e shpejtë dhe e qartë; është jetike të qëndrosh në gatishmëri, sidomos pas këtij veprimi të Serbisë,” deklaron Octopus nëpërmjet platformës X.

Njoftimi i Serbisë u drejtohet të rinjve të moshës së punës, nga 19 deri në 30-vjeç, duke i inkurajuar ata të shprehin patriotizmin e tyre përmes shërbimit ushtarak.

“Ne ftojmë çdo të ri dhe të re që të aplikojnë për shërbimin ushtarak si vullnetar, si dhe për pjesëmarrjen në programin e trajnimit për oficerët rezervë,” thekson njoftimi.

Këto zhvillime ndodhin në prapaskenën e alarmit të Ukrainës mbi një potencial për të rritur aktivitetin ushtarak rus në Ballkan, me Presidentin Volodymyr Zelensky që ka ngritur shqetësimin se Moska mund të jetë duke planifikuar luftë në rajon./Telegrafi/