Dr. Meritë Demiri- Demolli
Obstetre/Gjinekologe
tel: +38344862103

Sekrecioni vagjinal është një lëng i prodhuar nga gjëndrat në murin e vagjinës dhe qafën e mitrës. Sasia dhe pamja e sekrecioneve normale vagjinale ndryshon gjatë gjithë ciklit menstrual. Një rritje në sasinë e sekrecioneve vagjinale, një erë jonormale ose konsistencë e lëngut, ose dhimbje që shoqëron sekrecionet vagjinale mund të jenë të gjitha shenja infeksioni ose çrregullimesh të tjera

Ndërsa shumica e sekrecioneve vagjinale konsiderohen fiziologjike ose përfaqësojnë funksionimin normal të trupit, disa ndryshime në sekrecione mund të pasqyrojnë infeksionin ose procese të tjera patologjike. Infeksionet që mund të shkaktojnë ndryshime në sekrecionin vagjinal përfshijnë infeksione mikotike vagjinale, vaginoza bakteriale dhe infeksionet seksualisht të transmetueshme.

Çfarë është normale dhe kur duhet të konsultoheni me mjekun tuaj?

Sekrecioni i vagjinës është një prani e vazhdueshme tek gratë që kanë menstruacione. Mund të filloj që disa muaj para fillimit të menstruacioneve në adoleshencë. Në përgjithësi pakësohet pas menopauzës.

Sekrecioni vagjinal është mënyra se si trupi i një femre largon lëngun dhe qelizat. Prodhimi i sekrecionit vagjinal mund të ndryshojë nga një femër në tjetrën dhe ai mund të ndryshojë në qëndrueshmëri dhe pamje në varësi të shumë faktorëve. Këta faktorë përfshijnë:

• Ciklin menstrual
• Hormonet
• Shtatzënia
• Infeksionet

Kur keni sekrecione nga vagjina?

Sekrecioni nga vagjina zakonisht fillon rreth kohës kur një vajzë ka menstruacionet e para. Mund të fillojë deri në gjashtë muaj para se të keni menstruacionin. Kjo është kur trupi po pëson shumë ndryshime hormonale. Lloji i sekrecionit vagjinal që trupi juaj prodhon mund të ndryshojë gjatë ciklit tuaj menstrual dhe gjatë jetës tuaj. Ju mund të dalloni këto ndryshime se a janë ndryshime më të theksuara ose më të lehta në kohë të ndryshme.

Në përgjithësi, sekrecioni normal vagjinal:

• Duket me ngjyrë të kthjellët/qartë ose të bardhë
• Ka një erë të lehtë, por jo me erë të fortë
• Mund të lërë një nuancë të verdhë në të brendshme
• Ndryshimet në qëndrueshmëri në varësi të ciklit tuaj menstrual

Sekrecioni i vagjinës përbëhet nga lëngje nga mitra juaj, qafa e mitrës dhe vagjina. Kur trupi juaj lëshon një vezë nga vezori juaj, ju mund të vini re se sekrecioni juaj vagjinal është më i trashë. Ky ndryshim i tij mund të tregojë kohën e pikut të fertilitetit.

Gjatë shtatzënisë, trupi juaj mund të prodhojë më shumë sekrecione vagjinale se zakonisht. Ndërsa plakeni dhe përjetoni menopauzë, trupi juaj mund të prodhojë më pak ose aspak sekrecion vagjinal sepse trupi nuk është më në ovulim dhe nivelet e estrogjenit zvogëlohen. Si rezultat, gratë që janë në perimenopauzë, menopauzë ose postmenopauzë mund të përjetojnë thatësi të vagjinës.

Sekrecionet e juaja nga vagjina mund të kenë 7 ngjyra (çfarë mund të nënkuptojmë)

Ngjyrë e kthjellët

Shumica e sekrecioneve të zakonshme vagjinale janë të kthjellëta ose të bardha. Mund të jenë të rrëshqitshme ose të kenë qëndrueshmërinë e të bardhave të vezëve. Një femër ka të ngjarë të përjetojë sekrecione të kthjellëta , të rrëshqitshme pak para ovulimit, gjatë ngacmimit seksual dhe gjatë shtatzënësisë.

Ngjyrë e bardhë

Nëse një femër nuk ka simptoma të tjera, sekreti i bardhë vagjinal ka shumë të ngjarë të jetë një shenjë e gjendjes së shëndetshme. Sidoqoftë, nëse sekreti i bardhë ka një qëndrueshmëri si gjiza ose shoqërohet nga një erë e fortë, është shenjë infeksion. Sekreti i bardhë, i trashë, me erë të fortë zakonisht shoqërohet me një infeksion mykotik, i cili gjithashtu mund të shkaktojë kruajtje ose acarim. Konsultohuni me mjekun tuaj!

Ngjyrë e verdhë-jeshile

Nëse sekreti juaj ka një nuance shumë të lehtë në të verdhë, mund të mos tregojë ndonjë problem. Kjo është veçanërisht e mundshme nëse kjo nuancë përkon vetëm me ndryshimin në dietën e juaj ose suplementeve dietike. Sekreti që është me një nuancë më e errët e ngjyrës së verdhë, e verdhë-jeshile ose jeshile zakonisht sinjalizon një infeksion bakterial ose seksualisht të transmetueshëm. Vizitoni menjëherë një mjek nëse sekreti nga vagjina është i trashë, ose ka erë të keqe.

Ngjyrë gri

Sekretimi me ngjyrë gri nga vagjina nuk është i shëndetshëm dhe mund të jetë simptomë e një infeksioni bakterial e quajtur vaginozë bakteriale (VB). VB zakonisht shkakton simptoma të tjera vagjinale gjithashtu, duke përfshirë: kruarje, acarim një erë e fortë, skuqje rreth vulvës ose hapjes vagjinale. Kurdoherë qe keni sekrecione vagjinale me ngjyrë gri duhet të vizitoni menjëherë mjekun e juaj. Pas diagnozës, mjeku zakonisht përshkruan antibiotikë për të trajtuar VB.

Ngjyrë rozë

Sekrecioni mund të jetë me ngjyrë të lehtë roze ose shumë më i mbyllur. Zakonisht përmban pak gjak. Sekreti rozë zakonisht ndodh me njolla para një menstruacioni. Sidoqoftë, mund të jetë gjithashtu një shenjë e gjakderdhjes së implantimit në shtatzëninë e hershme. Disa njerëz përjetojnë pak njollosje pas ovulimit, gjë që gjithashtu mund të shkaktojë sekretim rozë. Sekretimi mund të jetë rozë pas marrëdhënies seksuale nëse seksi ka shkaktuar lëndim të vogël ose acarim në vagjinë ose qafën e mitrës.

Ngjyrë e kuqe

Ngjyra e kuqe mund të sinjalizojë një gjendje të rëndë.

Kushdo që ka kaluar menopauzën dhe nuk ka pasur një periudhë për të paktën 1 vit duhet të vizitojë një mjek nëse përjeton gjakderdhje vagjinale. Ndonjëherë mund të jetë një shenjë e kancerit endometrial.

Kur duhet të konsultoheni me një mjek gjinekolog/obstetër?

Shumicën e kohës, sekrecioni nga vagjina nuk është diçka për të cilën duhet të shqetësoheni. Ju duhet të kontaktoni mjekun tuaj nëse vini re se sekrecioni juaj vagjinal ka ndryshuar nga qëndrueshmëria/konsistenca, ngjyra dhe aroma e tij tipike, ose nëse keni simptoma të tjera në zonën tuaj të vagjinës.

Ju duhet të diskutoni për sekrecionin tuaj vagjinal me mjekun tuaj nëse:

• Ka ndryshuar në qëndrueshmëri/konsistencë dhe duket e verdhë, jeshile, apo edhe gri
• Ngjan me djathin ose gjizën në ngjyrë dhe qëndrueshmëri
• Duket me shkumë ose keni sekrecion të shkumëzuar
• Ka një erë të fortë të peshkut, majasë ose aromës tjetër
• Është ngjyrë kafe ose me njolla gjaku

Kontaktoni gjithashtu mjekun tuaj nëse përjetoni kruajtje, ënjtje, djegie ose dhimbje të vagjinës.

Sekrecioni i pazakontë i vagjinës mund të jetë një shenjë që keni një infeksion, një sëmundje seksualisht të transmetueshme (STD) ose një problem tjetër shëndetësore që mund të përfshijë:

• Infeksion mikotik
• Vaginoza bakteriale
• Trikomoniaza
• Gonorrea
• Klamidia
• Sëmundje inflamatore e pelvikut (PID)

Ju gjithashtu mund të përjetoni një ndryshim në sekrecionin vagjinal për shkak të një objekti të huaj në vagjinën tuaj. Kjo mund të përfshijë copa letre higjienike. Nëse një fëmijë përjeton sekrecion vagjinal para pubertetit, mund të ekzistojë mundësia që një objekt i huaj të jetë në vagjinë.

Sekrecioni jonormal mund të jetë gjithashtu një efekt anësor i dushit. Douching është pastrimi i pjesës së brendshme të vagjinës me ujë ose produkte të tjera. Douçhing nuk është i nevojshëm për një femër dhe në të vërtetë mund të shkaktojë infeksion. Mund të ndërhyjë në ekuilibrin normal të baktereve në vagjinë. Një në katër femra në Shtetet e Bashkuara midis moshës 15 dhe 44 mund të kenë ndryshime të tilla si pasojë e dushit. Douching nuk rekomandohet nga mjekët sepse është e lidhur me infeksione, sëmundje ngjitëse seksuale, dhe madje edhe probleme të pjellorisë.

Trajtimi

Sekrecioni jonormal i vagjinës nuk është një simptomë e një infeksioni të vetëm ose e një gjendje shëndetësore. Mjeku juaj do të duhet të rishikojë simptomat tuaja dhe mund të kryejë teste për të përcaktuar shkakun e sekrecionit të pazakontë të vagjinës.

Testet mund të përfshijnë:

• Ekzaminimin fizike
• PAP testi
• Mostrat e rishikuara nën mikroskop
• Teste të pH

Nëse keni një infeksion mikotik, mjeku juaj do të përshkruajë një medikament antifungal në formë pilule ose kremi. Infeksionet e tjera, si trichomoniasis ose vaginozat bakteriale, mund të kërkojnë një antibiotik përveç trajtimeve të tjera. SST-të duhet të trajtohen me antibiotikë. Është e mundur që ju të keni më shumë se një infeksion në të njëjtën kohë.

Pikëpamje

Sekrecioni nga vagjina është një pjesë normale e ciklit riprodhues të një femre. Ju mund të vini re ndryshime të sekrecionit gjatë ciklit menstrual dhe gjatë viteve. Mund të ketë gjithashtu ndryshime në sekrecionin tuaj vagjinal që mund të jenë simptoma të një infeksioni ose gjendje tjetër shëndetësore dhe duhet të kontrollohen nga mjeku juaj menjëherë.

Këshilla për shëndetin e vagjinës

Për të mbajtur të shëndetshme vagjinën tuaj:

• Pastroni vetëm pjesën e jashtme të vagjinës tuaj me ujë dhe sapun gjatë larjes.
• Shmangni përdorimin e produkteve aromatike, të tilla si tamponë aromatikë ose produkte për larje.
• Vishni rroba që kanë ajrim të mirë, veçanërisht në lagështirë të lartë, për të shmangur acarimin e vagjinës. Kjo përfshin pantallona të ngushta ose veshje të tjera kufizuese.
• Ndërroni shpejt rrobat e lagura ose rrobat e banjës.
• Vizitoni rregullisht mjekun tuaj për testime dhe kontrolle nëse jeni seksualisht aktiv.
• Diskutoni çdo sekrecion të parregullt të vagjinës menjëherë, para se gjendja të përkeqësohet.

Çfarë konsiderohet normale

Nëse sekrecioni juaj është me ngjyrë të kthjellët në të bardhë dhe nuk ka kruarje ose me bollëk, nuk keni asgjë për t’u shqetësuar. Sekrecioni juaj normal i vagjinës mund të ketë një erë të lehtë, por nuk do të perceptohet si erë e keqe ose me erë të keqe.

Sekretimi vagjinal gjithashtu i përgjigjet hormoneve tuaja. Sekrecioni normal i vagjinës do të ndryshojë, në varësi të kohës në lidhje me menstruacionet, ovulimin dhe ilaçet, të tilla si pilula të kontrollit të lindjes ose forma të tjera të kontracepsionit, nga unazat vagjinale te pajisjet intrauterine.

Ovulimi, për shembull, mund të rrisë lëngun, kontrolli i lindjeve mund ta zvogëlojë atë. Gjatë shtatzënisë, kur hormonet janë të shfrenuara, sekrecioni mund të rritet; gjatë ushqyerjes me gji dhe menopauzës, kur nivelet e hormoneve janë të ulëta, mund të ulet.

Sekrecioni mund të përdoret për të ndihmuar në parashikimin e ovulacionit. Kjo është e dobishme për të ditur nëse jeni duke ndjekur shtatzëninë apo po e shmangni atë.

Ajo shpjegon se rreth kohës së ovulimit, e cila është zakonisht 14 ditë pas ditës së parë të menstruacioneve, sekrecioni juaj do të bëhet shumë i hollë dhe i rrëshqitshëm, i ngjashëm me qëndrueshmërinë/konzistencën e të bardhës së vezës.

Çfarë mund të jetë një ndryshim jo-normal?

Nëse vëreni ndonjë ndryshim të pazakontë në ngjyrë, sasi, qëndrueshmëri/konsistencë ose erë të sekrecioneve tuaja, merrni parasysh të shihni një mjek.

Sekretimi jonormal i vagjinës mund të shkaktojë acarim ose kruajtje, një erë të keqe ose sasi të bollshme të lëngut. Një nuancë e gjelbër në sekrecionet tuaja ose gjakderdhja e pazakontë mund të jetë gjithashtu arsye për shqetësim.

Ndryshime të tilla mund të tregojnë një infeksion. Këtu janë disa nga ato më të zakonshmet:

A mund të vetë-trajtohem?

Vetë-trajtimit i sekrecioneve vagjinale nuk këshillohet, pasi kjo mund të çojë në shpenzimin e më shumë parave, trajtimin e vonuar, trajtimin e gjendjes së gabuar dhe përkeqësimin e simptomave.

Nëse e diagnostikoni gabimisht gjendjen tuaj, do ta keqtrajtoni. Është e rëndësishme të shihni një gjinekolog për një ekzaminim dhe diagnozë nëse nuk jeni të sigurt për llojin e infeksionit që mund të keni, nëse është hera e parë që përjetoni këto simptoma të veçanta ose nëse keni një partner të ri seksual. Edhe nëse trajtimi është i disponueshëm pa recetë, një diagnozë e duhur mund të optimizojë shërimin dhe të ndihmojë në menaxhimin më të mirë të simptomave të përsëritura ose të vazhdueshme.

Ekzistojnë gjithashtu hapa që mund të ndërmerrni për të parandaluar çështjet e sekrecionit vagjinal p.sh., probiotikët vagjinalë mund të jenë një mënyrë e shkëlqyeshme për të ndihmuar në mbajtjen e ekuilibruar të pH të vagjinës. Ka pilula orale dhe supozitorë vagjinalë të disponueshëm pa recetë. /Telegrafi/