Aplikimi i dytë i brishtë, i cili shkakton probleme në infrastrukturën teknologjike, po përfundon. Byroja Ndërkombëtare e Peshave dhe Masave (BIPM) votoi për të hequr sekondat e brishtë deri në vitin 2035.

Sekondat e brishtë kanë qenë në fuqi që nga viti 1972 për të kompensuar ndryshimet në kohën e rrotullimit të Tokës rreth boshtit të saj me orën atomike. Kjo kohë iu shtua Kohës Universale të Koordinuar (UTC), pasi rrotullimi i Tokës zgjati pak më shumë se 24 orë për dekada.

Ora atomike, e cila përdor frekuencat hiper-precize të tranzicionit në rrezet e mikrovalëve ose frekuencën e tranzicionit të elektroneve në rajonin optik/ultraviolet të spektrit elektromagnetik si standard i frekuencës, ka titullin e instrumentit më të saktë të matjes së kohës në tokë, raporton nytimes.

Reklama
Reklama

Por shtimi i kësaj sekonde, i cili shkaktohet nga ngadalësimi i rrotullimit të Tokës, shkakton probleme në teknologji. Shumë kompani si Reddit, Mozilla, LinkedIn dhe Yelp patën probleme për shkak të kësaj periudhe. Serverët e Cloudflare, të cilët ofrojnë shërbime sigurie për faqet e internetit, ishin jashtë linje në 2017 për shkak të sekondave të brishta.

Facebook kishte bërë thirrje për heqjen e sekondës së brishtë në muajin gusht, duke thënë se tranzicionet mund të kenë një efekt shkatërrues në softuer.

Në konferencën e mbajtur në Pallatin e Versajës në Paris, kryeqyteti i Francës, u vendos që të hiqen sekondat e brishta deri në vitin 2035.

Reklama

Patrizia Tavella, shefe e departamentit të kohës në BIPM, deklaroi se “vendimi historik do të sigurojë një rrjedhë të vazhdueshme sekondash pa ndërprerjet e shkaktuara nga sekondat e kërcimit tashmë të parregullta”, duke shtuar se “lidhja midis UTC dhe rrotullimit të Tokës nuk ka humbur. “Asgjë nuk do të ndryshojë për njerëzit”, tha ai. /Telegrafi/

Reklama