Gjermania duhet të jetë plotësisht e pavarur nga gazi rus deri në fund të vitit të ardhshëm dhe nuk do të ketë mungesë të atij burimi energjie as këtë dimër, tha kancelari gjerman Olaf Scholz.

“Ne jemi përgatitur mirë për këtë dimër dhe ky është një mesazh pozitiv”, tha Olaf Scholz në kongresin e Shoqatës së Punëdhënësve Gjermanë në Berlin.

Ai shtoi se nuk pritet të ketë mungesë të gazit për shkak të shfrytëzimit të mirë të kapaciteteve aktualisht prej 86 për qind, raporton dw.

“Ndërtimi i terminalit LNG është duke përparuar dhe ne do të importojmë gaz nga SHBA, Norvegjia dhe vende të tjera”, tha ai.

Reklama

Megjithatë, kancelari përmendi si problem çmimin e lartë të energjisë. Në këtë drejtim, ai përshëndeti vendimin e fundit të Komisionit Evropian, i cili kufizon fitimet e kompanive energjetike, që duhet të rezultojë me ulje të çmimit të energjisë elektrike.

Reklama

“Propozimi i Komisionit Evropian është pothuajse identik me atë që ne kemi qëndruar”, deklaroi kancelari.

Ai avokoi për një reformë të plotë të tregut të energjisë elektrike, në mënyrë që “që në këtë dimër” ulja e çmimeve të kalojë tek konsumatorët fundorë. /Telegrafi/