LAJMI I FUNDIT:

Rrogat në kulturë nuk do të ndryshojnë

Rrogat në kulturë nuk do të ndryshojnë

Pagat e punonjësve të kulturës nuk duhet të harmonizohet me Kontratat Kolektive siç kërkojnë sindikatat, sepse tashmë janë të harmonizuara. Ky është qëndrimi i Ministrisë së Financave dhe Ministrisë së Kulturës, pas takimit të djeshëm, dhe i cili mbështetet nga fakti se rritja prej 10% në shtatorin e vitit të kaluar, është arritur për shkak të rritjes së inflacionit dhe po të njëjtin 10% e ka tani paga minimale.

Ndërkohë që Sindikata e punonjësve të kulturës ka vijuar edhe të premten protestat e paralajmëruara përpara Ministrisë së Kulturës. Ata deklarojnë se me gjithë përpjekjet publike që punonjësit të marrin pagën e muajit mars në përputhje me Marrëveshjen Kolektive, sugjerimi i vetëm që kanë marrë nga MK dhe MF është që t’i drejtohen gjykatës.


“Na thanë se Ministria e Kulturës kërkon të paguajë rrogat për muajin mars, por ne sindikatat nuk duam. Ne duhet të arrijmë një marrëveshje, domethënë të pranojmë atë që na ofrojnë, pa u marrë si relevante argumentet tona. Është interesant fakti se rreth 80 avokatë në institucionet e kulturës dhe ekipi ligjor i sindikatave përfaqësuese nuk dinë të paguajnë pagën e muajit mars ligjërisht dhe në përputhje me ligjin dhe kontratat kolektive. Dhe prandaj tani me shumë gjasa do të marrin udhëzime ekspertësh, vetëm këtë herë nga Ministria e Financave dhe jo nga kultura. Dhe së fundi, fakti mbetet, 10% e Kontratës së Përgjithshme Kolektive vlen për të gjithë sektorin publik pafundësisht, vetëm në kulturë vlen 6 muaj”, thonë nga Sindikata.

Pas të premtes Sindikata paralajmëron se protestat do të vazhdojnë çdo ditë, deri në marrjen e pagës së muajit mars sipas Marrëveshjeve Kolektive. Më 1 prill, ministrja e Kulturës deklaroi në një konferencë për mediat se pagat në kulturë do të harmonizohen sipas marrëveshjeve kolektive. Ajo ka konfirmuar të njëjtin lajm më 3 prill në faqen e saj zyrtare në Facebook.

“Gjithçka është e qartë në Vendimin për paga, pagat e punëtorëve të kulturës do të rriten edhe për 12 për qind. Nuk do të ketë ulje page në kulturë. Vazhdojnë të vlejnë të gjitha të drejtat e fituara më parë, pagat rriten sërish në mars”, shkruante ministrja. Deklaratat e ministres i kanë mbjatur me shpresë për mbi dy javë punonjësit e kulturës, të cilët që nga dje janë vënë përballë faktit të kryer.

“Kërkojmë që ministrja të pranojnë se Ministria e Kulturës është ajo që krijon buxhetin e saj dhe se kjo respektim i pagës minimale është gabimi i tyre, që tani po i godet punonjësit pas shpine. Të gjejë një mënyrë për të zbatuar atë që u ka premtuar punonjësve të tij”, thuhet në njoftimin e Sindikatës./Koha.mk/