Një ish-roje i një kampi përqendrimi nazist po përballet me gjyqin në Gjermani për gati 3.500 vrasje gjatë Luftës së Dytë Botërore.

Roja do të gjykohet për bashkëpunim në vrasjet që ndodhën në kampin e vdekjes Sachsenhausen.

Besohet se njëqindvjeçari punoi si roje në kamp për tre vjet, raporton Unilad.

Rreth 200 mijë njerëz u mbajtën në kampin nazist të përqendrimit Sachsenhausen pranë Berlinit midis 1936 dhe maj 1945. Gjatë asaj kohe, 20,000 njerëz u vranë. I dyshuari punonte në kamp nga 1942 deri në 1945, transmeton Telegrafi.

Identiteti i të dyshuarit nuk dihet për arsye ligjore, megjithatë, Thomas Walter, një avokat i përfshirë në gjyqin e tij, tha se Sachsenhausen ishte “një vend për udhëheqjen naziste në portat e Berlinit për shkak të mashtrimit të tyre për të sunduar jetën dhe vdekjen”.

“Shumë prokurorë janë në të njëjtën moshë me të akuzuarit dhe shpresojnë për drejtësi”, tha ai.

Edhe pse gjyqi zhvillohet 76 vjet më vonë, Stefani Bohra, një studiuese nga Berlini, thotë se “krimi nuk vjetërsohet. Bëhet fjalë për zgjidhjen e krimeve dhe ish të burgosurit kanë mundësinë të raportojnë për atë që ndodhi atje”.

Dënimi i John Demjanjuk në vitin 2011, i cili ishte 91 vjeç në atë kohë, hapi derën për dënime të mundshme për krimet naziste. Demjanjuk ishte roje në kampin e përqendrimit Sobibor në Poloni.

Edhe pse ekspertët nazistë e përshkruan atë si “më i vogli nga peshqit e vegjël”, ai u dënua me pesë vjet burg si bashkëpunëtor në vrasjen masive të mbi 28,060 hebrenjve.

Gjyqi i fundit i rojës (100) nga kampi Sachsenhausen duhet të fillojë në fillim të tetorit.

Presidenti i gjykatës Frank Stark tha se 100-vjeçari duhet të jetë në gjendje të flasë mes dy dhe dy orë e gjysmë në ditë. /Telegrafi/