Një shtresë pluhuri i Sahara që ka mbuluar pjesë të Evropës Jugore dhe Qendrore ditët e fundit shkaktoi një rritje të mprehtë të ndotjes së ajrit në të gjithë rajonin, thanë studiuesit të martën.

Sipas Euronews, përcjell Telegrafi, programi i monitorimit satelitor të Komisionit Evropian Copernicus tha se nivelet e matura të grimcave më të vogla se 10 mikrometra – të ashtuquajturat PM10 – kanë ngritje të mprehtë në qytete të tilla si Barcelona, Lioni dhe Marseja të dielën.

Njerëzit shijojnë pamjet panoramike të Lyon nga Fourviere.

Reja e rërës së imët që fryu në drejtim të veriut nga Algjeria “leu” qiellin dhe ishte “përzier” me reshje dëbore të freskëta në Alpe dhe Pirenej, duke lënë shpatet të dukeshin si portokalli.

Reklama
Reklama

Skiatorët shijojnë shpatet në vendpushimin alpin të Anzere, Zvicër.

Këto episode të pluhurit të shkretëtirës zakonisht ndodhin më vonë gjatë vitit, zakonisht në pranverën e Hemisferës Veriore, shpjegoi Copernikus.

Imazhi i Sistemit të të Dhënave dhe Informacionit të Sistemit të Vëzhgimit të Tokës (EOSDIS) i NASA-s që tregon lëvizjen e pluhurit saharian përtej Detit Mesdhe në Evropë në 6 shkurt 2021

Këtë herë, grimcat u transportuan “përgjatë një shtrese të trashë që shtriu sipërfaqen deri në afërsisht 5 kilometra mbi tokë”, shtoi ai.

Ai vlerësoi se disa mikrogramë të grimcave të pluhurit për metra katrorë ishin depozituar në pjesën më të madhe të Evropës midis 4 shkurt dhe 8 shkurt, “që është e dallueshme nga madhësia më e madhe se depozita mesatare e pluhurit për Evropën Jugore”.

Reklama
Reklama

Vinçat e ndërtimit pasqyrohen në një pellg uji nën një qiell me ngjyrë të verdhë në Bramois, Zvicër.

Por ndërsa grimcat PM10 mund të hyjnë në mushkëri, duke shkaktuar vështirësi në frymëmarrje, sulme të astmës dhe probleme të tjera shëndetësore, përqendrimi i pluhurit të Saharasë nuk arriti nivelet e konsideruara të dëmshme. /Telegrafi/