Nga: Muhamet Hamiti

Llazar Gushon, alias Lasgush Poradecin, poetin më të madh shqiptar të shekullit XX, diktatura e Enver Hoxhës e akuzonte se bëhej “pengesë për përhapjen dhe leximin e librit”. Patjetër edhe për “shkelje të disiplinës proletare”!

Marie Poradeci, e bija e Poetit, ka rrëfyer kështu:

“Një ditë shoqja e bibliotekës i tha: – që PERSONI që nuk dorëzon librin në afat dënohet me ligj. Pse si thotë ligji? – pyeti Llazar Gusho -ja. – Po ja – i tha shoqja e bibliotekës duke e përsëritur edhe një herë. – PERSONI që nuk dorëzon librin në afat dënohet me ligj. – E po mirë tha Lazari – këtu nuk thotë ligji asgjë për mua, sepse unë nuk jam PERSON, jam PERSONALITET.”

Ky ishte refuzimi estetik që Lasgushi i bënte diktaturës së Enver Hoxhës.

Veç Lagushit, fletërrufé i drejtonin edhe Eqrem Çabejt, gjuhëtarit më të madh shqiptar të shekullit XX.