Pijet e gazuara dietike janë një zgjedhje popullore për ata që duan të pinë një pije të gazuar, pa marrë edhe një ton sheqer.

Për fat të keq, një studim i ri pretendon se opsionet pa kalori mund të jenë po aq të dëmshme për shëndetin tonë të zemrës sa pijet e rregullta.

Sipas Kolegjit Amerikan të Kardiologjisë, studiuesit francezë vëzhguan mbi 100,000 pjesëmarrës midis viteve 2009 dhe 2019.

Ata u ndanë në tre grupe: Ata që nuk pinë asnjë lloj pije të gazuar, ata që pinë vetëm pije të gazuar dietike ose pije të rregullt çdo herë, dhe ata që i pinë shpesh këto pije.

Reklama

Rezultatet e tyre treguan se pavarësisht nëse pija e gazuar përdorte ëmbëlsues artificialë ose sheqer, pirja e tyre shpesh dërgon në një rrezik dukshëm më të lartë të problemeve kardiake si goditje në tru dhe sulme në zemër. Për referencë, niveli “i lartë” i secilit varionte nga 70 mililitra deri në 200 mililitra të pijeve në baza ditore.

Reklama

“Studimi ynë sugjeron që pijet e ëmbëlsuara artificialisht nuk mund të jenë një zëvendësim i shëndetshëm për pije sheqeri”, shpjegoi Eloi Chazelas, një student i doktoratës dhe bashkautor i studimit. Në thelb, studimi thekson se si pijet dietike mund të duken si zgjedhja më e shëndetshme, por ende janë të lidhura me disa probleme serioze.

Reklama

Ata që përpiqen të rrisin shëndetin e zemrës së tyre duke humbur peshë ose duke menaxhuar nivelet e sheqerit në gjak mund të dëshirojnë të mendojnë dy herë para se të marrin një nga këto pije. Studiuesit do të vazhdojnë të vëzhgojnë pjesëmarrësit për të marrë një pamje më të qartë të lidhjes së pijeve dhe shëndetit të zemrës.

Sidoqoftë, kjo është vetëm e fundit nga disa studime të kohëve të fundit që tregojnë disa efekte anësore shqetësuese të pijeve dietike. CNN thekson një studim të vitit 2019, i cili tregoi pirjen e dy ose më shumë kanaçeve të një pije të ëmbël artificialisht rrit rrezikun e goditjeve të bazuara në mpiksje, sulme në zemër dhe vdekje të hershme në gratë mbi 50 vjeç – madje edhe për ato pa ndonjë problem të mëparshëm të shëndetit të zemrës. /Telegrafi/

Reklama
Reklama