Kolesteroli është një substancë e ngjashme me dyllin që gjendet në gjak. Është thelbësore për të ndërtuar qeliza të shëndetshme, për të prodhuar vitamina dhe hormone.

Megjithatë, kolesteroli i tepërt në qarkullimin e gjakut mund të përbëjë rreziqe serioze për shëndetin. Kolesteroli i lartë mund të trashëgohet, por në shumicën e rasteve është rezultat i zgjedhjeve të dobëta të jetesës.

Ndër faktorët që shkaktojnë nivele të larta të kolesterolit janë ngrënia e shumë yndyrave të ngopura, pirja e duhanit dhe yndyra e tepërt trupore.

Megjithatë, ndonjëherë, shkaqet e kolesterolit të lartë nuk mund të kontrollohen. Diabeti, sëmundjet e veshkave ose mëlçisë, një gjëndër tiroide joaktive dhe plakja mund t’i vendosin njerëzit në një rrezik në rritje për të pasur kolesterol të lartë.

Ndjenja në krahët tuaj që mund të sinjalizojë bllokimin e arterieve nga kolesteroli i lartë Ndjenja në krahët tuaj që mund të sinjalizojë bllokimin e arterieve nga kolesteroli i lartë

Kur kolesteroli total është i lartë, zakonisht do të thotë se ka një për qindje të lartë të kolesterolit LDL (lipoproteina me densitet të ulët). Në nivele të larta, kolesteroli LDL grumbullohet në enët e gjakut, duke krijuar një pllakë yndyrore.

Një dietë e shëndetshme dhe e ekuilibruar, e ulët në yndyrna të ngopura, është një ndryshim i lojës për njerëzit me kolesterol të lartë. Ndërrimi i qumështit të lopës me yndyrë të plotë me qumësht tërshërë, për shembull, mund të ndihmojë në ruajtjen e niveleve normale të kolesterolit.

Nivelet e larta të kolesterolit rrisin rrezikun për një gjendje të pazakontë të urinës Nivelet e larta të kolesterolit rrisin rrezikun për një gjendje të pazakontë të urinës

Studiuesit në Universitetin e Lundit argumentuan se konsumimi i qumështit të tërshërës mund të ulë nivelet e kolesterolit LDL. Ata ekzaminuan 66 burra me kolesterol të lartë për një periudhë prej pesë javësh, duke i lënë ata të pinin qumësht tërshërë të privuar nga fibrat e patretshme.

Gjetjet sugjeruan se pirja e tre gotave (750 ml) qumësht tërshërë në ditë për pesë javë reduktoi kolesterolin total dhe LDL me 3-5 për qind. Studiuesit arritën në përfundimin se “qumështi i tërshërës i privuar nga fibrat e patretshme ka veti reduktuese të kolesterolit”.

Shenjat paralajmëruese në frymëmarrjen tuaj që tregojnë se mund të keni kolesterol të lartë Shenjat paralajmëruese në frymëmarrjen tuaj që tregojnë se mund të keni kolesterol të lartë

Sipas Fondacionit Britanik të Zemrës, qumështi i tërshërës përmban beta-glukane të tërshërës, “të cilat mund të ndihmojnë në ruajtjen e niveleve normale të kolesterolit kur konsumoni pak në ditë si pjesë e një diete të ekuilibruar”. Një gotë 250 ml qumësht tërshërë, për shembull, siguron 1 g beta-glukane. Ndërsa një tas qull, i përgatitur me 40 g tërshërë mund të sigurojë 2 g beta-glukane.

Qumështi i tërshërës, kur nuk është i ëmbëlsuar, mund të jetë një alternativë e shkëlqyer për të parandaluar ose përballuar kolesterolin e lartë, duke qenë i ulët në yndyrë, por edhe në proteina. Në nivel ushqyes, qumështi i orizit është i ngjashëm me qumështin e tërshërës, por nuk përmban beta-glukanet që vijnë me qumështin e tërshërës. /Telegrafi/