Çfarë misteresh të tjera ka fshehur ky mjeshtër legjendar në veprat e tij?

Bright Side ju ofron mundësinë për të zbuluar botën e mrekullueshme të artistit të madh, Leonardo da Vinçi, transmeton Telegrafi.

5. Një gabim në pikturën Salvator Mundi

Nëse vëreni një vështrim të afërt në pikturë, do të vini re se sfera e dorës së Jezusit është transparente. Por Leonardo, i cili ka studiuar me kujdes ligjet e optikës, duhet të dijë se prapa sfondit kristal nuk mund të shfaqet në këtë mënyrë. Sfondi duhet të zgjerohet dhe duhet të shfaqet jashtë fokusit.

4. Një fakt i habitshëm për Darkën e Fundit

Reklama

Çfarë mund të bashkonte Jezusin dhe Judën në këtë pikturë? Ka një legjendë sipas së cilës i njëjti person ishte model për Jezusin dhe Judën. Për fat të keq, nuk dihet se kush ishte ky person.

Reklama

Sipas legjendës, da Vinçi e gjeti Jezusin e tij në korin e kishës ku ky i fundit shërbeu si korektor. Më vonë, kur piktura ishte pothuajse e përfunduar, mjeshtri nuk mund të gjente askënd për rolin e Judës dhe kjo ishte kur ai erdhi mbi një njeri të dehur që shtrihej në një hendek. Kur Da Vinçi përfundoi pikturimin e figurës së Judës, modeli pranoi se e njohu pikturën, sepse ai e paraqiti atë si Jezusi 3 vjet më parë.

Reklama

3. Një tjetër fakt i habitshëm për Darkën e Fundit

Një tjetër detaj interesant në këtë pikturë është shakerja e kripur e shtrirë pranë Judas. Është e mundur që kjo të mbështesë besimin se kripërat e derdhura çojnë në telashe, meqë piktura përshkruan momentin kur Jezusi thotë se një nga të mbledhurit do ta tradhtonte.

Reklama

2. Një zbulesë të kohëve të fundit lidhur me Portretin e Isabella d’Este

Portreti i Isabella d’Este është gjetur kohët e fundit dhe sipas shkencëtarëve, ajo i përket veprave të Leonardo da Vinçit. Kjo tregohet nga një pigment dhe një abetare identike me ato të përdorura nga artisti, si dhe imazhi i gruas që është tepër e ngjashme me Mona Lisan – veçanërisht buzëqeshja e saj.

Reklama

1. Versione të ndryshme të Zonjës me një hermelinë

Zonja me një hermelinë kaloi nëpër një teknikë të re skanimi dhe i befasoi shkencëtarët me faktin se nuk ishte gjithmonë një hermelinë që piktura përshkruhej. Të paktën dy versione të portretit ishin pikturuar në të njëjtën kanavacë përpara se të merrnin formën që njohim tani. Versioni i parë ishte pa hermelinë dhe e dyta përshkruante një kafshë të ndryshme krejtësisht. /Telegrafi/

Reklama