Shtetet e Bashkuara kanë njoftuar se kanë lëshuar pasaportën e parë “X” për një person që nuk e njeh veten në zgjedhjen tradicionale “mashkull” ose “femër”, në përputhje me premtimin e presidentit amerikan, Joe Biden për të marrë më shumë parasysh të drejtat e pakicave seksuale.

“Departamenti i Shtetit ka “shtuar një shenjë X për gjininë jo-binare, për njerëzit interseks dhe për të gjithë ata që nuk mund të identifikohen brenda kritereve gjinore të propozuara deri më tani”, tha zëdhënësi i Biden, Ned Price.

“Mundësia e re do t’u ofrohet të gjithë aplikantëve për lëshimin e pasaportave nga fillimi i vitit 2022”, tha Price, duke vënë në dukje angazhimin e diplomacisë amerikane për “promovimin e lirive, dinjitetit dhe barazisë së të gjithë njerëzve”, raporton reuters.

Reklama
Reklama

Të paktën njëmbëdhjetë vende të tjera në botë, duke përfshirë Kanadanë, Gjermaninë dhe Argjentinën, por edhe Indinë dhe Pakistanin, ofrojnë mundësinë e zgjedhjes së “X” ose “të tjera” në pasaportat e tyre.

Sekretari amerikan i Shtetit, Antony Blinken, i lehtësoi rregullat në qershor, kur lejoi qytetarët amerikanë të zgjidhnin gjininë e tyre në seksionet e dhëna në pasaportat e tyre.

Më parë, personat që dëshironin të shënonin një gjini që nuk përputhej me të dhënat e regjistruara në regjistrat e lindjes duhej të dorëzonin një certifikatë mjekësore. /Telegrafi/