Ekspertët nga Universiteti i Surrey anketuan 247 gra italiane – secila mes moshës 19-32 vjeç – në lidhje me angazhimin e tyre me Instagram dhe pakënaqësinë e trupit.

Më pas, secilës pjesëmarrëse iu shfaq një nga katër imazhe Instagrami – me shkallë të ndryshme seksualizimi – dhe komentet e tyre të lidhura. Në fund, gratë plotësuan pyetësorët pasues në lidhje me nivelin e pakënaqësisë së tyre në trup, gjendjen shpirtërore dhe qëllimet e ardhshme të operacioneve plastike.

Ekipi zbuloi se ekspozimi ndaj imazheve të seksualizuara në Instagram prirej të rrisë nivelet e pakënaqësisë së trupit të grave. Efekte të ngjashme të dëmshme nuk u panë në mesin e atyre individëve të cilëve iu treguan vetëm imazhe jo të seksualizuara. Komentet, përveç kësaj, duket se nuk kanë efekt.

View this post on Instagram

A post shared by Emily Ratajkowski (@emrata)


Hulumtimi u krye nga psikologia sociale Francesca Guizzo nga Universiteti i Surrey dhe kolegët e saj. “Ky është një studim emocionues që bashkon dimensione të ndryshme në hulumtimin e shëndetit mendor dhe nxjerr në pah faktorët e rrezikut”, tha Guizzo, shkruan Daily Mail.

Gjetjet si këto tregojnë se ekziston një lidhje e qartë mes imazheve të seksualizuara që gratë e reja ekspozohen në Instagram dhe asaj se si ndihen për veten e tyre. “Duke pasur parasysh popullaritetin e Instagramit si një nga platformat më të njohura të rrjeteve sociale në botë dhe përhapjen në rritje të operacioneve plastike, këto gjetje janë me interes të veçantë”.

View this post on Instagram

A post shared by Kendall (@kendalljenner)


“Duhet bërë më shumë për të luftuar negativitetin e trupit; veprime të tilla si përhapja e mesazheve pozitive mund të funksionojnë për të përmirësuar kënaqësinë e trupit femëror. Ne kemi punuar në disa nisma për të ndihmuar në përmirësimin e mirëqenies dhe promovimin e pozitivitetit të trupit në Facebook dhe Instagram”, tha një zëdhënës i Facebook për MailOnline.

Këto, shpjeguan ata, përfshijnë “testimin e heqjes së pëlqimeve për të ndihmuar në minimizimin e kulturës së krahasimit, deri në heqjen dhe kufizimin e produkteve të caktuara dietike dhe operacioneve plastike”.

View this post on Instagram

A post shared by Natasha Oakley (@tashoakley)


“Ky hulumtim i ri i vlefshëm shton peshën e provave në lidhje me dëmshmërinë e imazheve të seksualizuara të njerëzve që janë aq të zakonshme në rrjete sociale”, komentoi menaxherja e Fondacionit të Shëndetit Mendor Katrina Jenkins. /Telegrafi/