Panxhari njihet për ngjyrën e mrekullueshme dhe shijen e tokës, dhe gjithashtu përmban një bollëk ushqyesish

Në edicionin 2019 të Rishikimeve Kritike të Shkencës dhe Ushqimit të Ushqimit, studiuesit përcaktuan se njerëzit duhet të përfshijnë më shumë panxhar në dietën e tyre për shkak të përballueshmërisë së tij dhe përfitimeve të shumta shëndetësore.

Është një ushqim mjaft i fuqishëm që përbëhet kryesisht nga uji, por përmban shumë fibra dhe lëndë ushqyese si kalcium, magnez, kalium dhe vitaminë A.

Një nga efektet që do të përjetoni kur filloni të hani më shumë panxhar është vetitë antioksiduese dhe antinflamatore që vijnë nga pigmenti i kuq i errët, i njohur si betalain.

Reklama

Enciklopedia e Ushqimit dhe Shëndetit thotë se ju mund të merrni betalain vetëm nga panxhari ose disa ekstrakte betalain. Gjithashtu gjendet në disa bimë dhe gjethe të tjera, por ato nuk janë të ngrënshme për njerëzit.

Reklama

Sipas një artikulli në revistën Nutrients, betalaine është e lidhur me një reduktim të inflamacionit.

Studiuesit ishin aq të impresionuar me gjetjet e shëndetit të lidhura me panxharin, saqë ata vazhduan të shqyrtonin mundësinë e përdorimit të atij ushqimi ose ekstraktit të tij për të ndihmuar në luftimin e sëmundjeve inflamatore të mëlçisë dhe artritit.

Efektet pozitive të konsumimit të panxharit janë të rëndësishme, dhe e vetmja anë e njohur “negative” është se betalainët mund të rrisin ose ndryshojnë ngjyrën e urinës, sipas Klinikës Cleveland.

Reklama