Kreu i ekipit shkencor që krijoi vaksinën kundër coronavirusit, prodhuesi i së cilës është kompania AstraZeneca, Sarah Gilbert, beson se shumë njerëz nuk do të duhet të vaksinohen me dozën e tretë të vaksinës.

Reklama

Gilbert, e cila është profesoreshë në Universitetin e Oksfordit, tha se imuniteti i fituar pas vaksinimit është shumë i mirë, madje edhe kundër llojit delta të coronavirusit. Ai siguron që doza e tretë, e cila quhet përforcuese në anglisht, do të duhet të vaksinohet vetëm për të moshuarit dhe ata që imuniteti i tyre është dobësuar, dhe se vaksinimi me dy doza mbron shumicën e njerëzve.

Reklama

“Ne shikojmë çdo situatë. Të moshuarit dhe ata me imunitet të dobët do të vaksinohen me një dozë tjetër. Por unë nuk mendoj se kjo do të zbatohet për çdo individ. Imuniteti i shumicës është i mirë”, tha Gilbert, raporton theguardian.

Reklama

Ajo e tha këtë në një kohë kur ekspertët, të cilët po këshillojnë qeverinë britanike, pritet të japin rekomandime për vaksinimin me një dozë tjetër. Më parë, autoritetet në Britaninë e Madhe përcaktuan se është e sigurt të vaksinohesh me dozën e tretë të vaksinës AstraZeneca dhe atë të prodhuar nga Pfizer/BioNTech.

Ministri i Shëndetësisë i këtij vendi, Sajid Javid, njoftoi se pret që vaksinimi me një dozë tjetër të fillojë këtë muaj.

Reklama

Sidoqoftë, profesoresha Gilbert vuri në dukje se vaksinimi duhet të jetë një përparësi në vendet që tani kanë një numër shumë të kufizuar të vaksinave. Ajo gjithashtu theksoi se vaksinimi me një dozë kontribuon në mbrojtjen kundër coronavirusit. /Telegrafi/