Indeksi i Çmimit të Konsumit në Britani të Madhe pritet të rritet ndjeshëm në gjashtë muajt e ardhshëm si rezultat i rritjes së çmimeve ndërkombëtare të energjisë dhe mallrave.

Agjencia botërore e vlerësimit Fitch Ratings pret që inflacioni të rritet në 4.3 për qind deri në fund të vitit 2021, nga parashikimi i saj i mëparshëm prej 3.4 për qind i bërë muajin e kaluar.

Reklama

Inflacioni pritet të arrijë kulmin mbi 5 për qind në prillin e ardhshëm, thuhet në deklaratë, ndërsa përbërësi energjetik i inflacionit në Indeksin e Çmimit pritet të rritet me gati 1 pikë përqindje në muajt e ardhshëm.

Reklama

“Tarifat me pakicë të gazit dhe energjisë elektrike janë vendosur të rriten me 12 për qind në tetor dhe ne supozojmë se ato do të rriten me 20 për qind të tjera në prill 2022”, njofton Fitch.

Reklama

Çështjet e zinxhirit të furnizimit do të nxisin gjithashtu inflacionin e mallrave bazë, duke përjashtuar energjinë, i cili pritet të rritet mbi 5 për qind në bazë vjetore në Britani të Madhe.

Fitch paralajmëroi se rreziku i inflacionit total po rrit pritjet afatmesme të inflacionit, gjë që është një shqetësim më i madh për Bankën e Anglisë, pasi mund të nxisë një rritje të pagave dhe inflacionit në sektorin e shërbimeve. /Telegrafi/

Reklama