LAJMI I FUNDIT:

Nëse i vini fëmijët në gjumë duke parë televizor, do të ketë pasoja shëndetësore në të ardhmen

Nëse i vini fëmijët në gjumë duke parë televizor, do të ketë pasoja shëndetësore në të ardhmen

Një studim i kryer së fundmi ka zbuluar se fëmijët që shikojnë televizor si pjesë e rutinës së tyre para gjumit, flenë më pak, përjetojnë më shumë probleme me gjumin dhe shfaqin më shumë probleme vëmendjeje dhe sjellje agresive gjashtë muaj më vonë

Reklama

Sipas ekspertëve që studiojnë fushën e gjumit, gjumi i mirë është kritik për shëndetin dhe zhvillimin e hershëm të fëmijëve. Rutinat para gjumit mund t’i ndihmojnë fëmijët të mbajnë zakone të shëndetshme të gjumit, por provat sugjerojnë se këto rutina shpesh përfshijnë përdorimin e televizorit.

Përdorimi i ekranit është zbuluar se vonon dhe shkurton kohëzgjatjen e gjumit, ndoshta duke rritur zgjimin ose duke shtypur melatoninën përmes emetimit të dritës blu. Shikimi i televizorit ka qenë gjithashtu i lidhur me problemet e sjelljes tek fëmijët, si agresiviteti dhe problemet e vëmendjes.

Ndërsa marrëdhënia midis TV para gjumit dhe cilësisë së gjumit është studiuar gjerësisht, autorja e studimit Elizabeth B. Miller dhe ekipi i saj panë të arsyeshme të zgjeronin këto gjetje.

Së pari, studiuesit donin të eksploronin mekanizmin përmes të cilit TV para gjumit ndikon në sjelljen e fëmijëve, duke propozuar një efekt ndërmjetësues të cilësisë dhe kohëzgjatjes së gjumit.

Nënat që përdornin televizor para gjumit kishin prirje të kishin fëmijë që flinin më pak orë në total, kishin më shumë probleme me gjumin dhe shfaqnin sjellje më agresive dhe probleme të vëmendjes në moshën 2 vjeçare.

Analizat e ndërmjetësimit zbuluan më tej se problemet e gjumit, por jo kohëzgjatja e gjumit, ndërmjetësuan marrëdhënien midis TV para gjumit dhe problemet e vëmendjes dhe sjelljes agresive të fëmijëve në të ardhmen.

Kjo sugjeron se cilësia e ulët e gjumit është pjesërisht përgjegjëse për problemet e sjelljes që vërehen tek fëmijët që ekspozohen ndaj TV para gjumit.

Në trend Femra

Më shumë
Për shkak të saj, burrat divorcohen dhe prishin familjen: Ajo joshi dashnorin 16 vite më të ri, të cilit dikur ia ndërronte pelenat

Për shkak të saj, burrat divorcohen dhe prishin familjen: Ajo joshi dashnorin 16 vite më të ri, të cilit dikur ia ndërronte pelenat

Psikoprofil
Katër modele fustanesh që do t'i shohim kudo: Theksi është kombinimi i rehatisë, prakticitetit dhe elegancës

Katër modele fustanesh që do t'i shohim kudo: Theksi është kombinimi i rehatisë, prakticitetit dhe elegancës

Keshilla Modë
‘Çdo mëngjes i numëroj thinjat dhe rrudhat’ – Salma Hayek tregoi si duket pa makijazh

‘Çdo mëngjes i numëroj thinjat dhe rrudhat’ – Salma Hayek tregoi si duket pa makijazh

Femra
Michelle Pfeiffer ka pozuar pa grim dhe ka treguar se sa e përsosur duket në dekadën e shtatë

Michelle Pfeiffer ka pozuar pa grim dhe ka treguar se sa e përsosur duket në dekadën e shtatë

Femra
Prindërit tregojnë një truk të pazakontë që e bën foshnjën të ndalojë së qari menjëherë

Prindërit tregojnë një truk të pazakontë që e bën foshnjën të ndalojë së qari menjëherë

Bebja këtu
Pesë rregullat e modës për zonjat më të shëndosha

Pesë rregullat e modës për zonjat më të shëndosha

Keshilla Modë
Kalo në kategori