Papagajtë, pëllumbat dhe zogjtë e tjerë transmetojnë ornitozë

Kjo sëmundje shkaktohet nga një lloj klamidie që prek sistemin nervor qendror dhe mushkëritë.

Meqenëse papagajtë janë kanakarë shtëpiakë që prodhojnë shumë zbokth dhe pluhur, si zogjtë e tjerë, ata janë gjithashtu bartës të kësaj sëmundjeje.

Njeriu mund të infektohet duke thithur pluhur që përmban klamidia, transmeton Telegrafi.

Për pronarët e papagajve, kjo sëmundje është mjaft e rrezikshme, sepse mund të çojë në inflamacion të muskujve të zemrës dhe trombozë.

Me ornitozë mund të infektoheni nga papagajtë, si edhe nga pëllumbat e qytetit, ndërsa atë e transmetojnë edhe zogjtë e tjerë shtëpiakë dhe zogjtë e egër.

Simptomat tek zogjtë që kanë këtë sëmundje janë dëmtimi i sistemit të tretjes dhe frymëmarrjes, ndërsa simptomat tek njerëzit janë dehja, ethet, pneumonia, rrjedhja e hundës, dobësia dhe dhimbja e muskujve.

Sigurisht, nëse i vëreni këto simptoma tek shpendët shtëpiak, ose tek vetja juaj, sigurohuni që të konsultoheni me një profesionist.

/Telegrafi/