LAJMI I FUNDIT:

Në vendin më të pasur në Evropë, transporti publik është falas – të gjithë thonë se janë të kënaqur

Në vendin më të pasur në Evropë, transporti publik është falas – të gjithë thonë se janë të kënaqur

Kush jeton në shtetin e vogël evropian të Luksemburgut ka tre vjet që nuk transport publik falas, shkruan euronews.

Reklama

Nuk është për t’u habitur që në përvjetorin e tretë të nismës publike në dukje shumë të shtrenjtë, pothuajse të gjitha ata që përdorin tramvaje, autobusë dhe trena në shtetin e vogël të BE-së thonë se janë të kënaqur, transmeton Telegrafi.

“Për shkak se është falas, është më e lehtë të marrësh një vendim të shpejtë, të zgjedhësh midis transportit publik ose privat. Kjo do të thotë se është shumë pozitiv për mjedisin dhe praktik,” tha një burrë që priste tramvajin në qytetin e Luksemburgut.

Të jesh i pasur dhe të kesh një popullsi të vogël ndihmon, sigurisht. Ka vetëm rreth 640 mijë banorë dhe secili prej tyre, për sa i përket GDO-së për kokë banori, vlen rreth 99,900 euro në vit sipas të dhënave më të fundit nga Banka Botërore. Krahasoni këtë me mesataren e çdo qytetari në Francën fqinje me vetëm 35.200 euro në vit.

Transporti falas ka një çmim – në fund të fundit financohet nga paratë e taksapaguesve. Por kjo e bën më të drejtë, shpjegon ministri i Lëvizshmërisë dhe Punëve Publike.

“Ka më shumë drejtësi në këtë sepse ata që paguajnë një taksë të ulët nuk paguajnë asgjë ose shumë pak në këtë sistem, është me të vërtetë falas. Dhe ata që paguajnë një taksë më të lartë, natyrisht, kanë një çmim që mund të jetë pak më i lartë,” tha Francois Bausch.

Luksemburgu po e promovon gjithashtu si një mënyrë për të luftuar ndotjen dhe ndryshimet klimatike, duke i detyruar njerëzit të kalojnë nga veturat në trena dhe autobusë.

Por tani për tani, veturat janë ende më të mirat, edhe pse disa qytetarë tashmë e shohin transportin falas si një të drejtë, dhe jo si një dhuratë bujare nga qeveria.

“Kjo u lejon të gjithë banorëve të zonave kufitare, veçanërisht atyre nga Belgjika, Gjermania dhe Franca, të udhëtojnë lehtësisht. Dhe është gjithashtu një formë e mirë lirie. Ky nuk është rasti në Francë. Ka më pak kontrollorë, më pak sherr”, tha një tjetër përdorues i lumtur i tramvajit.