LAJMI I FUNDIT:

Ndryshimi në dimër dhe ndikimi në stilin e jetesës

Ndryshimi në dimër dhe ndikimi në stilin e jetesës
(Foto: Unsplash)

Stinët ndikojnë në jetën tonë të brendshme, dimri ka një fuqi shumë të thellë energjetike, zbuloni se si ta shfrytëzoni sa më shumë.

Reklama

Në dimër, kur energjia e natyrës duket e qetë, ne jemi në të vërtetë në stinën më të frytshme të vitit. Nëse vjeshta vë në provë ekuilibrin emocional, në fakt dimri është momenti më kritik për humorin, transmeton KP.

Në këtë periudhë ne jemi më të ekspozuar ndaj trazirave emocionale por në të njëjtën kohë mund të marrim shumë përfitime për rritjen tonë të brendshme.

Çfarë duhet të bëni atëherë nëse mbizotërojnë mendimet dhe emocionet negative

Nëse vjeshta karakterizohet nga ngjyra të tilla si e kuqja dhe kafeja, ndërsa dimri përparon, atmosfera kromatike vazhdon të zbehet gradualisht drejt nuancave më të errëta që priren drejt së zezës. Peizazhet dimërore, ku mbizotëron ngrica dhe bora, karakterizohen më pas nga dy nuanca të kundërta: e zeza dhe e bardha. Dy ngjyra që përfaqësojnë simbolikisht Misterin dhe Absoluten. Të dy ndajnë idenë e Tërësisë: e zeza është ngjyra që ruan të gjitha ngjyrat, ndërsa e bardha është toni që i përfshin dhe i rrezaton ato.

Çfarë ndodh në mendjen tonë

Në vjeshtë dhe dimër nuancat kromatike perceptohen nga truri ynë si më pak aktivizuese. Shqisat tona, si tingujt e natyrës, janë më të mbytura dhe ftojnë për t’u introspeksionuar. Edhe funksionet tona njohëse duket se shkojnë në letargji, kujtesa dhe vëmendja njollosen, siç zbulohet nga një studim i botuar në revistën PLOS Medicine të kryer nga Andrew Lim i Qendrës së Shkencave Shëndetësore Sunnybrook, Universiteti i Torontos, Kanada.

Emocionet në ekuilibër: si të shmangni rrezikun e “bluve të dimrit”

Në muajt e dimrit, falë të ftohtit dhe errësirës, nuk janë të rralla që të ekspozoheni më shumë ndaj emocioneve dhe ndjenjave si trishtimi dhe melankolia (ja disa sugjerime për të kapërcyer bluzën e dimrit). Kështu edhe mendimet dhe gatishmëria priren të errësohen për shumë njerëz derisa të çojnë në depresion. Të gjithë jemi të ndjeshëm ndaj ndryshimeve natyrore, por njerëzit që janë më emocionalë ose më të ekspozuar ndaj vetmisë janë më të rrezikuarit.

Dimri i brendshëm: mesazhi për të pavetëdijshmen

Në dimër, natyra të fton të tërhiqesh brenda, të shikosh brenda vetes në heshtje për të mbledhur ndërgjegjësimin e fituar në vitin e kaluar. Mund të përgatiteni për mundësi të reja që premton sezoni në vijim duke lënë të shkojë atë që nuk është më e nevojshme. Kjo mund të jetë një periudhë e lidhjes së thellë me veten për të përmirësuar jetën tuaj dhe për të ripërcaktuar qëllimet tuaja për mirë. Për shumë, megjithatë, mund të jetë një moment në të cilin ata rrezikojnë të përballen me ndjenjat e zhgënjimit, pakënaqësisë dhe mosbesimit në të ardhmen (dhe në vetvete).

Fuqia energjike e dimrit dhe sekretet për ta shfrytëzuar sa më shumë

Në këtë periudhë natyra është në fazën më intensive të shtatzënisë, por edhe në tkurrjen maksimale (energjitë tërhiqen nga brenda). Farat kanë zbritur në thellësi të tokës dhe janë në një fazë pushimi për t’u përgatitur për t’u ngritur përsëri sapo të jetë koha për të mbirë. Gjethet e rëna në vjeshtë tashmë po krijojnë plehun që do të ushqejë të gjithë bimësinë, kafshët tërhiqen për të rikuperuar energjitë e tyre.

Solstici dimëror: një ritual mistik

Solstici dimër përfaqëson fillimin e stinës së ftohtë, zakonisht mund të bjerë midis 21 dhe 22 dhjetorit dhe përkon me natën më të gjatë të vitit (dhe ditën më të shkurtër). Hyrja e dimrit ka qenë gjithmonë e mirëpritur, që në lashtësi, si një ngjarje plot kuptime simbolike. Hyjnia e lashtë italike Janus (Ianus), nga e cila ka marrë emrin muaji janar (Ianuarius) përfaqësohej me dy fytyra, të aftë për të parë përpara dhe prapa. Prandaj ai zotëronte njohuri për të kaluarën dhe aftësinë për të parashikuar të ardhmen. Një simbolikë e fuqishme gjithashtu për të treguar një linjë vazhdimësie në fazën e tranzicionit nga e vjetra në e re, nga fundi në fillim, në një cikël të vazhdueshëm dhe të pafund për të sugjeruar se asgjë nuk vdes, por gjithçka transformohet. Gjatë stinës së dimrit, që përkon me kalimin në vitin e ri, natyrshëm jemi të ftuar t’i drejtohemi të kaluarës për të ndërgjegjësuar përvojat e jetuara. Në të njëjtën kohë ne inkurajohemi të shikojmë nga e ardhmja për të planifikuar arritjen e qëllimeve të reja, në harmoni me nevojat dhe dëshirat e thella.

Dimri dhe ndryshimi: si të përballesh me fundin dhe fillimin e ri

Njohja e dëshirave dhe nevojave është pikërisht faza e parë e “mbjelljes” së synimeve të cilat, pasi të sqarohen, do të veprojnë si drita e një feneri për të drejtuar veprimet e mëvonshme. Ballafaqimi me emocione më pak të këndshme nuk duhet t’ju trembë, nëse mund të dëgjoni zërin tuaj të brendshëm, do ta keni më të qartë se cilat janë nevojat tuaja më autentike dhe do t’i jepni jetës suaj një drejtim të ri. Për të shfrytëzuar sa më shumë dimrin dhe fuqinë e tij energjike, është e rëndësishme të inkurajoni rigjenerimin psiko-fizik në të cilin reflektimet piqen, ndoshta duke gdhendur si momentet e ndarjes ashtu edhe të vetmisë.

Zakonet fuqizuese për të përballuar dimrin

Në dimër, për t’u mbrojtur nga i ftohti i jashtëm, ne jemi të ftuar të kërkojmë ngrohtësinë e brendshme. Vëmendja që i kushtojmë vetes, ndarja e momenteve që ushqejnë marrëdhëniet, mënyra se si kujdesemi për mjedisin ku jetojmë mund të na ngrohin. Këto gjeste të vogla nuk janë për t’u nënvlerësuar sepse mund të bëjnë ndryshimin në mënyrën se si jetoni këtë sezon. Thellësisht, mbani mend se jeta juaj është shuma e zakoneve tuaja.