Feminizmi është një lëvizje shoqërore dhe politike.

Feminizmi ka të bëjë me ndryshimin e mënyrës se si njerëzit i shohin të drejtat mashkullore dhe femërore (kryesisht femërore), dhe fushatën për të qenë të barabartë.

Muaji i parë i vitit 2021 ishte një plot me ngjarje të fuqishme dhe të bukura për gratë, të cilat na bëjnë të ndihemi krenare.

Janari mirëpriti një mori të grave udhëheqëse që bënë histori, të drejtuara nga Zëvendës-Presidentja Kamala Harris.

Trendi vazhdoi në arte, me poeten më të re inauguruese, Amanda Gorman, në sallat e bordeve dhe globalisht, ku gratë hynë në udhëheqjen përfaqësuese.

Kabineti i Joe Biden do të ketë më së shumti gra në historinë e SHBA

Biden ka zgjedhur 12 gra për t’u bashkuar me kabinetin e tij, përfshirë Sekretaren e Thesarit Janet Yellen, gruaja e parë që mban këtë rol.

Kongresi i 117-të ka më së shumti gra në histori

Më 3 janar, Kongresi i ri u betua në detyrë, me gratë që përbënin 27 për qind të të gjitha vendeve. Në Dhomën e Përfaqësuesve, ka të paktën 28 gra Republikane, më shumë se dyfishuar rekordin e mëparshëm -13.

Jill Biden do të vazhdoj me punën e saj ditore

Zonja e parë do të vazhdojë të japë mësim në North Virginia Community College, ku ajo dha mësim gjatë gjithë mandatit të burrit të saj si nënkryetar. Sipas New York Times, ajo ka qenë e njohur si një “notuese e ashpër”. Ajo do të jetë Zonja e Parë që për herë të parë do të ekuilibrojë përgjegjësitë e saj brenda Shtëpisë së Bardhë me një punë të jashtme.

Estonia emëron kryeministren e parë grua

Më 26 janar, vendi baltik mirëpriti Kaja Kallas si kryeministre të re, pozicionin më të lartë qeveritar të vendit. 43-vjeçarja, një ish anëtare e Parlamentit Evropian, kryeson Partinë e Reformës të Estonisë. Vendi ka gjithashtu një grua presidente, Kersti Kaljulaid.

Aktivistja Sarah McBride merr detyrën

Më 12 janar, 30-vjeçarja u betua në detyrë si një senatore e shtetit Delaware, duke e bërë atë zyrtaren më të lartë të vendit të zgjedhur trans.

Jennifer King thyen një barrierë në Ligën Kombëtare të Futbollit

Më 26 janar, 36-vjeçarja u gradua në ndihmës trajnere për drejtimin e skuadrave për Ekipin e Futbollit të Washingtonit, duke u bërë gruaja e parë me ngjyrë me një punë me kohë të plotë në ligë.

Dhe për herë të parë, një grua do të drejtojë Super Bowl

Të dielën, 7 Shkurt, Sarah Thomas do të bashkohet me një ekip prej tetë-personash për të drejtuar Super Bowl të këtij viti. Gjashtë vjet më parë, ajo bëri historinë si gruaja e parë që ishte zyrtare me kohë të plotë në Ligën Kombëtare të Futbollit. /Telegrafi/