Kortizoli është një nga shumë hormonet e prodhuara në trupin tuaj të cilat shërbejnë si lajmëtarë kimikë.

Ndërsa zakonisht referohet si hormoni i stresit për shkak të rolit të tij në reagimin e stresit të trupit tuaj, ai ka një numër funksionesh të tjera të rëndësishme.

Disa njerëz pyesin nëse nivelet e kortizolit kanë një ndikim në peshën e trupit.

Ky artikull detajon efektin e mundshëm të kortizolit në shtimin e peshës, duke përfshirë disa mënyra për të ulur nivelet e tij në trupin tuaj, shkruan Healthline.

Çfarë është kortizoli dhe si ndikon në trupin tuaj?

Kortizoli është një hormon i rëndësishëm steroide që i përket një klase të hormoneve të quajtura glukokortikoide.

Reklama

Është prodhuar në gjëndrat mbi veshkore që gjenden pikërisht mbi veshkat tuaja. Përveç ndihmës në reagimin e stresit të trupit tuaj, rolet e tjera të tij përfshijnë:

Reklama
 • rritja e sheqerit në gjak

 • zvogëlim inflamacioni

 • shtypje e sistemit imunitar

 • ndihmon në metabolizmin e lëndëve ushqyese

Kortizoli lirohet përgjithësisht në lidhje të ngushtë me ritmin cirkadian të trupit tuaj, me 50-60 për qind të tij që lëshohet me 30-40 minuta pas zgjimit, pastaj nivelet bien gjatë gjithë ditës. Prodhimi dhe lirimi i tij rregullohet nga gjëndra e hipofizës dhe hipotalamusi i vendosur në trurin tuaj.

A ndikojnë nivelet e kortizolit në peshë?

Ndër faktorët e shumtë që ndikojnë në peshën tuaj trupore, rregullimi i hormoneve është një i rëndësishëm.

Ndërsa hormonet si kortizoli zakonisht mbahen brenda një hapësire të ngushtë nga sistemi endokrin i trupit tuaj, ka disa situata në të cilat ato mund të bëhen të ulëta ose të ngritura. Nivelet e larta mund të nxisin ngrënie të tepërt.

Reklama

Rritjet e vogla të niveleve të kortizolit në përgjigje të stresit janë normale dhe nuk ka të ngjarë të shkaktojnë efekte anësore negative. Megjithatë, në raste të caktuara, nivelet e kortizolit mund të mbeten të ngritura kronike. Kjo zakonisht është për shkak të stresit ose një gjendje si sindroma Cushing, e cila bën që nivelet e kortizolit në gjak të mbeten të larta.

Reklama

Kur nivelet e kortizolit mbeten të ngritura, mund të ndodhin efektet anësore të mëposhtme:

 • shtim në peshë

 • tension i lartë të gjakut

 • disponim i keq

 • skuqje të fytyrës

 • lëkurë e thatë

 • vështirësi përqendrimi

 • rezistencës ndaj insulinës

Kur jeni nën stres kronik, mund të jetë e vështirë të mbash zakone të shëndetshme të ngrënies. Një studim në 59 gra të shëndetshme zbuloi një lidhje midis niveleve të ngritura të kortizolit dhe një rritje të oreksit, e cila potencialisht mund të promovojë shtim në peshë.

Reklama

Përveç kësaj, një studim tjetër zbuloi një lidhje midis një përgjigje më të lartë të kortizolit dhe një sasie më të lartë të dhjamit të barkut në një grup prej 172 burrash dhe grash, duke sugjeruar që kortizoli më i lartë mund të çojë në ngrënie të tepërt.

Thënë kjo, nivelet e stresit dhe kortizolit nuk janë gjithmonë të lidhura drejtpërdrejt, prandaj nevojiten më shumë të dhëna për të krijuar një marrëdhënie të drejtpërdrejtë. /Telegrafi/

Reklama